Ads

Ads

Süleymaniye Ayrancı Sokağı. Bir Sokaktan Daha Fazlası

Süleymaniye Ayrancı Sokağından söz edeceğiz sizlere..
Bir sokak değil sokaktan öte kocaman bir efsane. Hemen aşağısı Küçükpazar  ve devamı Eminönü, hemen arkası Süleymaniye Külliyesi ve az ötesinde Vefa semti.Halici seyretmek isteyenlerin en güzel manzaraya kavuşacağı yegane yerlerden biri..
İstanbul Fatih ilçesi Demirtaş Mahallesi’nde bulunan sokak, 16. Yüzyıldan 19.yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı’nın sivil mimarisinin en güzel örneklerini taşımaya devam eden yegane sokaklardan sadece biri olmasına rağmen kısa ancak köeşelenerek uzak bir sokak ve biraz kısmı ise yokuş aşağıya..


Ayrancı sokak Halice yüksekten bakan Süleymaniye'nin nadiren bozulmayan yerlerinden bir yerdir. Özellikle 200 yıllık bir maziyi taşıyan, ahşap konakların ayakta kalabilen orijinal Osmanlı evlerini barındığı yerdir..
Süleymaniye’nin geçmişine ışık tutan sokağa gelmek için ya Küçükpazar'dan yukarıya yokuş tırmanacaksınız veyahut İstanbul Müftülüğü'nün önündeki yokuştan aşağı doğru inip ilk sağa döneceksiniz. Ve sizi tarihin derinliklerine ve gizemine götürecek İstanbul’un taş döşeli, ahşap ve taş konaklarıyla geçmişi yaşatmaya çalışan, buram buram tarih kokan sokağına varacaksınız


Huzuru, mutluluğu ve geçmişten bir nebze de olsa faydalanacağınız bir mekanda yürürken Halicin buram buram gelen kokusunu ciğerlerinize kadar hissedecek ve göreceğiniz manzarayla kaynaşıp hayallere dalacaksınız
Yenilen, restore edilen evlerin ilk hallerini hayal ederken her evde yaşanan yaşamları düşüneceksiniz. Mutluluklar, hüzünler..Gelin gelmeler, gelin gitmeler.. Evlat sahibi olmanın çığlıkları torunlarla kapıya çıkıp komşularla oturmanın keyfini bir dem de olsa yaşayacaksınız. Ya da yaşananları hayal edecek, bir iç geçirip artık pencerelerinde hayal olan insanları gözlerinizi önünden geçip gitmesini yaşayacaksınız.


Burası Ayrancı sokak. Lakin iyi izleri olduğu gibi kötü izlerinde barındığı bir yer burası..  Osmanlı zamanında cezaevi olarak kullanılan bir binaburada yer alıyordu. Cumhuriyet döneminde de aynı binanın İstanbul'daki atlı polislerin  ahırı olarak kullanıldığını eskiler anlatır zaman zaman. Ve meşhur "Balık otel" denilen bir çok kimsenin "Palas Otel" dediği bir oteli yer alırdı, eskilerden günümüze. Mustafa Kemal Atatürk'ün de zaman zaman kaldığı bir tarihi, otel..


Altından Haliç metrosunun üzerinde yer alan Demirtaş Mahallesinin bu gizemli ve efsanevi sokağında yeni yenileme çalışmaları yapılırken İBB tarafından bazı evlerin yenilendiği, bazı evlerin kamulaştırıldığı bazı köşklerinde kapanın elinde kaldığını FatihHaber'den öğreniyoruz. Son yirmi yıldır yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye, Vefa, Küçükpazar  ve Haliç'in kıyısındaki bu semtlerdeki otantik eski cumbalı ahşap evlerin önümüzdeki yıllarda büyük bir rantiyeye dönüşeceğini ve parası olanlara yüksek mi yüksek fiyatlarla satılacağını tahmin ediyoruz.












Foto Kaynakları

Zekeriya İpek
Fatih Haber
Hayalleme
Gramho
Google





Ads