Ads

Ads

İstanbulun Göbeğinde Garip Semt, Vefa


Vefa Semti, İstanbul'un Orta Yeridir İstanbul sur içi diye tabir edilen tarihî yarımadada bulunan eski bir semttir.
Vefa Semti, İstanbul’un Fatih İlçesi’nde, Süleymaniye Kentsel Bölgesi içindedir
Tarihi Yarımada’nın üçüncü tepesi üzerindeki Süleymaniye Bölgesi, Sarıdemir, Hocakadın, Yavuzsinan, Demirtaş, Hocagıyaseddin, Mollahüsrev ve Süleymaniye mahallelerini kapsar.
Semt İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bir tarafında Süleymaniye ,bir yanında Küçükpazar , Bir yanda Unkapanı - Atatürk Bulvarı, bir yanda Şehzadebaşı ve Saraçhane ile çevrili alan içerisindedir.
Semt, kuzeyinde bulunan Şehzadebaşı Camii mimarı Mimar Sinan tarafından belirlenen eski İstanbul'un Orta yerinde yer almaktadır.
Semtin en güzel yanı Şehzade Camii ve Süleymaniye camilerinin gölgesinde yer almış olmasıdır.
Vefa, Fatih (1930-2009 arası Eminönü) sınırları içinde bulunmaktadır ve idari olarak "Molla Hüsrev" mahallesine karşılık gelmektedir.
Bozasıyla meşhur olan semt, Vefa Spor Külübü ile de bilinmektedir. Ayrıca hala eğitim-öğretime devam etmekte olan tarihi Vefa Lisesi, Şeyh Vefa Türbesi, Vefa Kilisesi bu semtte bulunmaktadır.
Bölgenin sınırlarını, kuzeyde Haliç, güneyde Beyazıt, doğuda Mercan, batıda Atatürk Bulvarı oluşturmaktadır
Vefa Semti sınırları, güneyde Bozdoğan Kemeri, kuzeyde Küçükpazar semti, doğuda Süleymaniye ve Hoca Gıyaseddin Mahalleleri, batıda Atatürk Bulvarı ile belirlenmektedir
Vefa Semti’nin merkezi, Şehir Tiyatroları Reşat Nuri Sahnesi’nin üzerinde bulunduğu, Bozdoğan Kemeri’ne paralel giden Cemal Yener Tosyalı Caddesi ile Katip Çelebi Caddesi ve Süleymaniye’den gelen Vefa Caddesi’nin kesiştiği küçük alandır

@tarihivefa 


Ads