Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Kilise Cami Fotoğrafları




İstanbul Fatih İlçesinde bulunan Molla Şemsettin Gürani Kilise Cami ve çevresinin Fotoğrafları..  
Vefa Kilise Camii, İstanbul'da Osmanlılar tarafından camiye çevrilmiş eski bir Doğu Ortodoks kilisesidir. Kilise muhtemelen Hagios Theodoros'a (Saint Theodore Kilisesi, Yunanca: Ἁγίος Θεοδόρος τά Καρβουνάρια) ithaf edilmiştir, ancak bu adanmışlık kesin olmaktan uzaktır. Kompleks, Konstantinopolis'in Komeniyen ve Palaiologan mimarisinin en önemli örneklerinden birini temsil eder.
Bina, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Vefa semtinde, Vefa'da (Kalenderhane Camii) bulunan diğer Bizans binasının kuzeybatısına bir kilometreden daha az ve Süleymaniye Camii'nin birkaç yüz metre güneyinde yer almaktadır. .
Konstantinopolis'in üçüncü tepesinin güney yamacında yer alan binanın kökeni kesin değildir. S. Theodore'a adanmışlık, çevrenin Ta Karbounaria (kömür pazarı) Bizans mahallesi ile tanımlanmasına dayanmaktadır, ancak bu kesin değil. Sitede, 5. yüzyıldan kalma binaların kalıntıları bulunmuştur. Duvarına bakılırsa, 10. veya 11. yüzyıllarda kuruldu. Hagios Theodoros'a olan bağlılığı da kesin olmaktan uzaktır. 14. yüzyılın ilk yarısında kilise boyunca bir park yeri inşa edildi. Dördüncü Haçlı Seferi'nden sonra Konstantinopolis’in Latin egemenliği sırasında yapı Roma Katolik kilisesi olarak kullanılmıştır.
Osmanlı Konstantinopolis'in fethinden kısa bir süre sonra kilise, Sultan II. Mehmed'in hocası olan ve Şeyhülislam ve İstanbul'un ilk Müftüsü olacak olan ünlü Kürt bilgini Molla Gürani tarafından kurulan bir camiye dönüşmüştür. Camiye ayrıca adı verilmiştir. 19. yüzyılda cami, büyük olasılıkla 1833'te çevresindeki mahalleyi tahrip eden yangın nedeniyle zarar görmüştür. 1848'de kompleks restore edildi: bu durumda binayı süsleyen mozaikler büyük ölçüde tahrip edildi. Aynı zamanda park yerinin aşağı çekilmesi ve kilisenin ortasındaki dört sütunun sütunlarla ikame edilmesi de mümkündür. 1937'de binaya kısmi restorasyon yapıldı ve ayakta kalan mozaikler açığa çıkarıldı ve temizlendi.
Daha önce hiç sistematik olarak çalışılmayan kilisenin düzgün, her iki tarafı da dokuz metre uzunluğunda bir karesi çapraz (veya quincunx) planı var. Eski İmaret Camii ile birlikte Konstantinopolis'teki Komnenian tarzının bir örneğini sunmaktadır. Duvarcılık, orta dönemin Bizans mimarisine özgü, gömme tuğla tekniğini benimseyen monte edilmiş tuğlalardan oluşur. Bu teknikte, alternatif tuğla sıraları duvarın arkasına monte edilir ve bir harç yatağına batırılır. Bundan dolayı, harç katmanlarının kalınlığı tuğla katmanlarınkinden yaklaşık üç kat daha büyüktür. Bina kör kavislere sahiptir ve apsis, üzerinde niş bulunan üçlü bir lanset penceresi ile kesilmektedir. Işık üç pasajda çapraz kollara nüfuz eder. Ana kilisenin dış kısmı ara sıra dekoratif motiflere sahiptir.

Cami fotoğrafları ve diğer bilgiler sitemiz içerisinde yer almaktadır





Molla Şemsettin Camii eski hali













Çilehane


1982





foto : sefer bayraktar 

foto : sefer bayraktar 


foto : sefer bayraktar 



foto : İsmail Küçükbaşol 

foto : İsmail Küçükbaşol 














Actualmente acoperita cu mortar








İstanbul Belediyesi Minyatür Müzesinden Molla Gürani Kilise Cami


İstanbul Belediyesi Minyatür Müzesinden Molla Gürani Kilise Cami

İstanbul Belediyesi Minyatür Müzesinden Molla Gürani Kilise Cami
















Cami altında gizli geçide açılan kapılardan biri
Vefa Kilise Camii Gertrude Bell Arşivi - Mayıs 1905

Vefa Kilise Camii Gertrude Bell Arşivi - Mayıs 1905

Vefa Kilise Camii Gertrude Bell Arşivi - Mayıs 1905

Vefa Kilise Camii Gertrude Bell Arşivi - Mayıs 1905











Vefa Kilise Cami hakkında detaylı bilgiler sitemiz mevcuttur

Bu sayfadaki fotoğraflar bir kısmı erolkara.net editöründen, bir kısmı Yüksek Mimar - Mine ESMER'in İSTANBUL’DAKİ ORTA BİZANS DÖNEMİ KİLİSELERİ VE ÇEVRELERİNİN KORUNMASI İÇİN ÖNERİLER konulu DOKTORA TEZİnden,
 bir kısmı sosyal medya üzerinden, bir kısmı ziyaretçilerimizin gönderilerinden alınmıştır.

vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad