Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Semti Bozulmadı, Diyen Ortaylı Bu Yazıyı Okumalı..

"59. Kütüphaneler Haftası" vesilesiyle düzenlenen etkinlik için Vefa Lisesine gelerek adına açılan kütüphane töreni sonrası gençlere tavsiyelerde bulunan İlber Ortaylı, Vefa semtinin bozulmadığını belirtti. Oysa, Vefa semti savaştan çıkmış bir halde son zamanlarını yaşıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İstanbul’da bilim ve kültür dünyasının emektarlarının ismiyle açılan kütüphanelere bir yenisi daha eklendi. İlber Ortaylı Kütüphanesi Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de katıldığı törenle Vefa Lisesi’nin içinde açıldı. Törende bir konuşma yapan İlber Ortaylı, "Öyle eski bir lisede yaşıyorsunuz ki, bazı şeyleri öğrenmek zorundasınız. Burası açık bir şekilde size bu kaynağı temin eder. Etraftaki sokakları gezseniz bile başka bir hava bulursunuz. Burası, Vefa semti çok bozulmadı. Muhafaza eder kendini ve eski havayı teneffüs edersiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Eski mahallede yaşamanın başka bir zevk olduğunu dile getiren araştırmacı yazar Ortaylı, şunları kaydetti: "Ona göre musiki olacak, sokaklardan geçerken eskiyi hatırlayacaksın. Karadeniz'den gelen bir adam, Süleymaniye, Şehzadebaşı mıntıkasının şiirselliğine, poetik vasfına sahip olamaz, bu mümkün değil. Bana sorulsa gene burada Fatih'te oturmak isterim. Ama tabii bu Aksaray'ın yıkılması lazım. Çünkü kültürüyle, konuştuğu dille, komşuluk ilişkileriyle dünyanın en medeni mahallesi, bugün milletlerarası kriminal merkez haline dönüşmüş vaziyette."

Oysa, Ortaylı'nın "bozulmadı" dediği ve "Vefa, İstanbul’un çok sempatik bir semtidir. 1957-59 yılları arasında Vefa'da oturdum. Tarihe merakım Suriçi'nin bu güzel semtinde başladı." şeklinde anılarından bahsettiği Vefa Semtinin sokakları savaş sonrası görünümden yıllardır kurtulamadı.

İşte günümüz Vefa semtinden fotoğraflar 









Erol Kara - @tarihivefa
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad