Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Zamana Meydan Okuyan Cami Vefa Semtinde


Vefa, bozacısıyla, lisesiyle, bir dönemin mimari tarzını bünyesinde toplayan İMÇ bloklarıyla, tiyatrosu, yatılı yurtları, çeşmeleri, alimleri, külliye ve medreseleri, kütüphane bolluğu, sebil ve hazireleri ile son dönem meşhur olan gazozcusu ile ünlenen İstanbul'un yegane semtlerinden biridir. Hakkında ciltler dolusu yazılar yazılsa bir yeri muhakkak eksik anlatılmış denilecek kadar o kadar çok gizeme sahip, günümüzde vefasız idarecilerin düşüncesizce planlarıyla harabeye dönmüş bir semt.
Bizans döneminde sarayları ile, Osmanlı'da konaklarıyla halen geçmişe dair izler barındıran Vefa'da bulunan Molla Şemsettin Gürani, Molla Gürani ya da Vefa Kilise Cami olarak ünlenen asırların izini üzerinde taşıyan cami büyük bir restorasyon çalışmasıyla geçtiğimiz yıl sonu tekrar ibadete açıldı. Vefa’nın geçmişten bugüne ulaşan önemli dini yapılarından biri, 500 yıldır adına Molla Gürani Camii veya Vefa Kilise Camii denilen yapı, restore çalışmalarından sonra özüne dönse de , çevre halkının yokluğu yüzünden bir garip yapı durumunda ama yine de heybetiyle ilgi çekmeye devam ediyor.
Bizans döneminde Aziz Prokopios Kilisesi, Bebaios Elpidos Manastırı, Gorgoepokoos Manastırı, Aziz Theodoros Kilisesi olarak adlandırılan cami Vefa semtinde Tirendaz Sokağı’nın Molla Şemsettin Cami Sokağı ile Divanefendisi sokaklarının tam kesişim noktasında yer alır.
Özel üretimli tuğlalarla farklı bir dış görünüşe sahip olan caminin bu yazımızda size günümüz dış görünümünün fotoğraflarını sunuyoruz. Yakın zamanda iç kısım görüntüler paylaşılacaktır.
Cami hakkında detaylı bilgilere ve farklı fotoğraflara sitemiz içinde bolca bulmanız mümkün. 










Yazı ve Fotoğraflar Erol Kara @tarihivefa - 13.05.2022
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad