Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

15 Temmuz Yüzünden Adı Değişen Sokak

Sokağın bugünkü görünümü Sağda, Cibali Lisesi (İmam-Hatip) solda birkaç dükkan ve ileride solda Abdi İbrahim İlaç Fabrikası ile İMÇ 1.Blok var.

Vefa Mehmethan Sokak ( Himmet Sokak -- Horasani Sokak )
Fatih ilçesi Molla Hüsrev mahallesinde bulunan Vefa Mehmethan Sokak ( eski Himmet Sokak ) istimlaklardan çok önce Horasani Sokak olarak bilinen alanın arta kalanda düzenlenerek sokak haline getirilmiş yerdir.
Yıllar yılı Himmet sokak olarak bilinen sokağın adı 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası İBB'nin aldığı kararla Mehmethan olarak değiştirilmiş..
Sokakta Cibali ( Cibali Şehit İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi ) Lisesi, Atatürk İmam Hatip Orta okulu, Abdi İbrahim İlaç Fabrikası merkez ofisi ve İMÇ bloklarının girişi , Vefa Özel Erkek Öğrenci Yurdu, işyerleri ve bir çok irili ufaklı dükkanlar bulunmaktadır.

Pertev Paşa'nın sarayı

Sokağın arkaya uzanan tarafında da tarihin yok edilişini görüyoruz. Mesela 1572'de vefat eden Pertev Paşa'nın sarayı şu arsanın yerindeymiş.

 Pertev Paşa sarayı bu alanda imiş.

Ve burada sadece saray değil, onun özel hamamı olan Büyük Kovacılar Hamamı da varmış. 1922'de yıktırılmış. Şimdi İlim Yayma Cemiyetinin. kullanımında Pertev Paşa Sarayı ve Büyük Kovacılar Hamamı, ünlü Vefa Bozacısına ve yanındaki Mimar Ağa Camii'ne de komşu. 
Neyse ki cami ayakta.
Ama Pertev Paşa Sarayı'nın bu kez selamlık hamamı olan Küçük Kovacılar Hamamı da yine bulvar açılırken yıktırılmış.
Neyse, sokağın minik ayrıntısı bu ama XI. Konstantin ve Azep Dede'nin mezarları yok! 
Fakaat, Azep Dede'nin adını taşıyan bir sokak var!
İşte, Himmet Sokağının hemen altındaki sokak da Azep Askeri adını taşıyor. Fakat, nafile! Burada da herhangi bir türbe / mezar izi yok.
Bu sokak da tıpkı diğeri gibi önce bulvar açılırken, sonra da İMÇ yapılırken yarısından kesilmiş! 
Önü, İMÇ 2.Blok avlusuna açılıyor.

Kaynaklar : Haliç Postası
Derleme Erol Kara - @tarihivefa


vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad