Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Adını Aldığı Çeşme de Kendisi de Kurudu.. İşte Taştekneler


Vefa semtinin Mollahüsrev mahallesi sınırları içinde bulunan bir tarafı Vefa Cemal Yener Tosyalı caddesi ile Müşküle sokağa açılan, diğer yanı Kirazlı Mescit Cami sokak ile Kirazlı Mescid caddesine açılan ve Kayseri Ahmet Paşa sokağına komşu olan sokağın adıdır, Taştekneler sokak
Vezneciler yönünden geldiğinizde ya da Vefa Lisesi ile Vefa Bozacısı yönünden geldiğinizde sizi uzun ve ortasından sonra çatallaşan bir sokak karşılar. Burası Taştekneler sokaktır. 
Sokağa değer katan üç güzel eser bulunmaktadır.
Bunlar Molla Hüsrev Camii, caninin karşısında Ekmekçizade Ahmet paşa Medresesi ile Hüsrev Kethüda Darülhadisi karşısında sebili ve yıllardır kullanılmayan bir çeşme bulunmaktadır. Çeşmenin adı Ahçıbaşı Mehmet Ağa çeşmediir. 
Dershane ve türbenin dışında Taştekneler sokağı kenarında, içinde pek çok mezar taşı bulunan etrafı duvarlarla çevrili oldukça geniş bir hazîre vardır. Ekmekçizade Ahmet paşa Medresesine bitişik olan Pek bakımlı olmayan bu hazîrenin içinde son yıllarda kaçak bir duvar yapılmış, bir kısmı tanzim edilen mezar taşlarından yeri belli olmayanlar ise duvar diplerinde istiflenmiştir. Türbenin girişi üstündeki sundurma da yıkılmıştır.
Adı geçen eserlere ait bilgilere sitemiz içerisinden ulaşabilirsiniz







Taştekneler (Aşcıbaşı Mehmet Ağa ) çeşmesinin yol seviyesi üzerine çıkartılması için yapılan Yol çalışması - 27.06.2020 

2013

Taştekneler sokak - 2014 


27.06.2020 Yol yapımı



2020 yılı Taştekneler Sokak girişi

Derleme Erol Kara - @tarihivefa
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad