Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Boza Leblebi.. Yıllardır Bir Vücut Gibi

Bi yerde Vefa.. dedik yazımızın başına. Bi yerde vefa bir yerde ticaret ahlakı.  Vefa her ne kadar semtimizin adı ise diğer adı dostluktur, hatırlanmaktır. 
Sevgidir.. Dayanışmadır.

Vefa'da böylesine bir komşuluk Bozacı ile hemen karşısında yer alan Lebleci'de görülür. . Eski Osmanlı esnafının ahlak anlayışı yer alır. 

Bilenler, gidenler bilir. "Tarihi Vefa Bozacısında" leblebi yok. Leblebili boza içmek için dükkanın hemen karşısındaki kuruyemişçiden leblebi almalısınız. Boza müdavimleri, bozacıya geldiklerinde önce leblebiyi alır sonra "Tarihi Vefa Bozacısına" boza içmeye gider.
Boza satan esnaf kazanırken açgözlülük yapıp leblebiyi kendileri tedarik edip komşu esnafları olan kuruyemişçiyi bitirmemişler. Bozacı boza satmış, kuruyemişçi kuruyemiş…

Tereyağı sattığı müşterisinin bal talebini karşılamayıp, bal kendisinde olmasına rağmen siftah etmeyen komşu esnafa gönderen koca gönüllü Osmanlının esnaf adamları asla unutulmuyor. Bugün öyle mi. 
İşte Vefa semtinde yüzyıllardır süren bir gizli dostluk, güzel bir dayanışma vardır. Bozacı bozayı leblebici leblebiyi satar.

Bu dayanışma yıllarca sürsün ve günümüz esnaflarına örnek olsun diyoruz.



Erol Kara / @tarihivefa
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad