Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Fatih Kadınlar Pazarı Hatıralarla Dolu

 



İstanbul Fatih ilçesi sınırları içerisinde en meşhur pazar yerlerinden biridir. Bir yanı Bozdoğan Kemeri diğer tarafı Zeyrek sınırına kadar uzanır. Hemen yanında İstanbul itfaiye amirliği, sol tarafında Atatürk Bulvarı karşısında ünlü İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, az ilerisinde yukarıda Sankiyedim Camii ye alır. Hüsambey mahallesi sınırları içerisindedir. Haydar mahallesi ile komşudur.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında oluşan yokluk döneminde, semt kadınları İstanbul'un değişik yerlerindeki pazar yerlerinden topladıkları artık çer-çöpü buraya getirip satarlarmış. bu yüzden adı Kadınlar pazarıdır. eskiden burada kadınların satıldığı yönündeki inanışlar hurafedir.

1908 yılında oluşmaya başlayan Kadınlar Pazarı, 1500 evin yandığı Zeyrek-Çırçır yangını sonrasında yapılan çalışmalarda bir sokak ve bir meydancık olacak şekilde düzenlenmiştir. Bugün özellikle Siirtli esnafın bulunduğu Kadınlar Pazarı, İstanbul’un birbirinden farklı lezzetlerle dolu önemli uğrak yerlerinden birini teşkil etmektedir. Bugün, esnafın büyük bir çoğunluğunu Siirtliler oluşturuyor. Siirtlileri Vanlılar, Diyarbakırlılar ve Bitlisliler takip ediyor.

Çarşının büyük bir kısmını lokantalar oluşturmaktadır, Kuruyemiş satan esnaf sayısının yoğun olduğu Kadınlar Pazarı’nda, her yer kebapçı, her yer kasap, her yer sakatatçı, her yer baharatçı, her yer peynirci. açıkta satılan kuzular, oğlaklar. türlü türlü peynirler., Siirt’in otlu peyniri, Van’ın balı, Bitlis’in tütünü, kurutulmuş yoğurt, kaçak çay, envaiçeşit baharat, daha önce hiç görmediğinizi tahmin edeceğiniz kuru otlar, etin her türlüsünü satan kasaplar, sakatat ve ciğerciler, doğudan gelen donmuş balıklar, farklı hamur işleri, sabunlar ve çeşit çeşit kuruyemişler... 

Alışveriş yapabileceğiniz gibi, restoranlarda oturup Doğu mutfağının lezzetlerini de tadabiliyorsunuz. Büryan Kebabı, Avşor çorbası, , Perde Pilavı, İçli Köfte vs...

Alışveriş ederken, yemek yerken araştırmadan, bilmeden bazı yerlere girmemekte bazı ürünleri satın almamakta bazı yerlerde yemek yememek konusunda dikkatli olmanın fayda olduğunu da belirtelim.

@tarihivefa

vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad