Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

İstanbul'un En Eski Açık Hava AVM'si...


Eminönü'nde Hasırcılar Caddesi , Mısır Çarşısı ile Küçükpazar arasında kalan 500 yılı aşkın mazisine rağmen daracık ancak bir o kadar yerli yabancı milyonlarca insanın ilgisini çekmeyi başarmış bir caddedir.. Tahtakale adıyla anılan semtin en yoğun, en kalabalık, en fazla ticaretin yapıldığı bir açık hava çarşısıdır.


Tarihi Rüstempaşa Cami, Balkapanı Hanı ile Mısır Çarşısına açılan uçlarıyla kahvecilerin buram buram kokan kahvesi, çeşit çeşit şekerleme ürünleri, hasırcıları, sepetçileri ve sayamadığımız kadar çok esnafıyla İstanbul'a gelip de bu caddeden geçmem diyene rastlanmamıştır.


Caddenin bir yanında, tekstilden baharata, züccaciyeden kırtasiyeye, parti malzemeleri, bebek partileri, bebek, sünnet mevlidleri, kına-nişan-düğün, Kuru meyveler, kuru yemişler, kuru çaylar, kuru sebzeler, meyve çayları baharatlar gibi onlarca ürünün toptan ve perakende satışa sunulduğu Hasır ev ve mutfak eşyaları, ahşap eşyalar, ip ve halatçılar, nalbur tarzı malzeme satan yerler caddenin diğer başını tutuyor Hatta soba, semaver, lokanta malzemeleri de burada.


Caddenin üzerinde tar,ihi hanlar da yok değil. En tanınmışı bugün Yeni han olarak adlandırılan Tahmis Han..Hasırcılar Caddesi’ndeki bu han 17. yüzyılda yapılmış ve günümüze kadar hem şekil hem de isim değiştirmiş. Emin Han, Tahmis Han, Hasırcılar Han ve en son Yeni Han adını almış. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kahvenin ilk olarak işlendiği, kavrulup öğütüldüğü ve depolandığı yermiş. 








Yazı ve fotoğraflar Erol Kara @tarihivefa
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad