Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Süleymaniye Kirazlı Mescidi Bilir misiniz



Istanbul ili, Fatih ilçesi, Süleymaniye semtinde, Molla Hüsrev mahallesinde yer alan Kirazli Mescid,  Süleymaniye Külliyesi'nin güneyinde, Kirazli Mescit ve Tas Tekneler sokaklarinin kesistigi kösede bulunmaktadir.
“Süleyman Mescidi” veya “Karcı Süleyman Mescidi” olarak da bilinen, önceden o çevrede kiraz ağaçları bulunduğundan “Kirazli Mescid” olarak adlandirilan mescid, Karcı Süleyman Subaşı tarafından 16. yüzyılda yaptırılmıştır.  Kirazlı Mescit Camii, Mimar Sinan devri eserlerindendir. .
568 pafta, 130 ada, 1 parsel üzerinde bulunan Kirazli Mescid’in yapim tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, Karci Süleyman Subasi tarafindan yaptirilan mescidin vakfiyesinin tarihi 1536-1537 (H. 942)'dir.
Kirazlı Mescid'in kıble duvarına yapışık olan ve köşeye vardığınızda sizi ilk karşılayan Şerife Ayşe Sıddıka Hanım Çeşmesi ise 1841 yılında yaptırılmış. 16. yüzyıl mescit mimarisine uygun olarak bu cami de sokağa cepheli, çevre duvarı ile sınırlandırılmış bir avlu içerisinde yer almaktadır. Sokağa açılan bahçe kapısı ile avluya girilmektedir. Avluda abdest alma yeri, tuvaletler ve imam lojmanı bulunmaktadır.
DünyaBizim sitesinden Büşra Yıldırım'ın makalesinde şu ilginç sözlere yer verilmiştir.
"Kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndaki belgelere bakıldığında 1759 yılında mescidin hatibinin emekli olacağı ve yerine oğlunu tevcih etmek istediklerini bildiren bir yazı yazılmıştır. 1771 yılında mescide imam tayini için yazı gönderilmiştir. 1858 tarihinde de mescidin yarım kalan tamiri için ve medresenin tamamlanmasına dair yazılan evraktan da bir medresesinin olduğunu öğreniyoruz. Medresede kalan öğrencilerin sefaletinden bahsedilip tamirin tamamlanması için sürekli yazı göndermişler. Yaramazlık yapan, hırsızlık yapan ya da arkadaşları ile geçinemeyen bu medresenin öğrencileri hakkında yazılmış yazılar da arşivde mevcut. Aynı şekilde Karcı Süleyman Subaşı Vakfının 1797, 1895 senelerinden Kirazlı Mescit’in imamının evinin tamiri için ücret talep ettiğinden yola çıkarak o yıllarda da mescidin imamına ait bir lojmanın bulunduğunu anlıyoruz. Lojman şu an mevcut olmakla birlikte mescidin kuzeyinde yer alan medresenin yeri şimdilerde arsa durumundadır.
Ufak bir cami. Hele hanımlar kısmına belki on kişi ancak sığar ama zaten kalabalık bir cemaati yok. Genelde öğrenciler ve esnafın oluşturduğu bir cemaate sahip. Avluya açılan o küçücük kapının ardında ise böyle bir bahçenin olduğunu kimse tahmin edemez. Bahçedeki taşların arasından biten çimenlere hayran olmak, erik ağaçlarının dallarından erik yemek, hemen yakındaki fakülteden hocanız ile karşılaşıp sohbet etmek, güneş alan yere konan banka oturup kitap okuyup güneşlenmek, İstanbul’un keşmekeşini bir kenara bırakmak için mutlaka gidip görmeniz gereken bir yer.
Çeşitli dönemlerde restorasyonlar gören bu caminin, 1978 ve 1981 yılında gördüğü onarımlar sırasında ana kitlesi kıble yönünde uzatılmış, iki katlı pencereleri yuvarlak kemerli yüksek pencerelere dönüştürülmüş, mihrabı ile minaresi dönemin mimarisine göre değiştirilmiştir. 2015 yılında çalışmalarına başlanan ve 2017 yılı Aralık ayında biten restorasyon sonrasında ise eskiden sarıya boyanan duvarların rengi açılmış ve kagir yapıya. Yani aslına daha yakın bir düzenleme yapılmıştır. Aynı şekilde döşemeler, çatı, harim kısmı ve minaresi de aslına uygun olarak yeniden düzenlenmiştir. İçerisinde çeşit çeşit meyve ağaçlarının olduğu avluya da mermer şadırvan ile tuvalet inşa edilmiştir.  2018 Mart ayında da Cuma namazıyla tekrar ibadete açılmıştır."

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarlik

Fotoğraf Kaynağı immimarli

Fotoğraf Kaynağı immimarli
















Derleme : Erol Kara / @tarihivefa

Not : Kendilerine ait fotoğrafları olanlar yayında kalmasını istemedikleri takdirde erolkara@msn.com adresime yazdıklarında ilgili meta üç gün içinde kaldırılır.


vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad