Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Süleymaniyede İlk Televizyon Bu Dükkana Gelmişti


Nevruz Kadın Sıbyan Mektebinde bahsedecektim. Yıllar yılı önünden geçtim. Sıbyan mektebi olarak bilmezdim. 
Üst katta Kemal ağbi yaşıyordu. Kemal ağbi aynı zamanda hemen alt katta bulunan bakkalın sahibi idi. Araştırmalar sırasında buranın Nevruz Kadın Sıbyan Mektebi olduğunu öğrenince şaşırmıştım.
Önce banisini analım.
Nevruz Kadın'ın Sultan IV.Mehmed'in cariyelerinden biri olduğuna dair bilgilere rastlasak da bunun kesin bir bilgi olmadığını dile getirilelim..
Süleymaniye Kirazlı Mescit Sokak ile Şifahane Sokak köşesinde bulunan sıbyan mektebinin  1930'lü yıllarda Evkafça (Vakıflar) tarafından evvelce Süleymaniye müezzinlerinden Şevket Efendi’ye satıldığı söylenmektedir. 
Kemal Bakkalın Olduğu Dönemler


******
Buradan söz ederken size 1970'li yıllarda küçük bir anımızdan da bahsedeceğiz. Binanın altında bulunan dükkanlardan sol tarafta bir bakkal dükkanı vardı. Bakkalı Kemal ağbi adında yıllardır evlenmemiş ve dükkanın üstünde yaşayan ve kır saçlarından hafızlarımızda kalan haliyle güzel bir insan tarafından tek başına işletilirdi. Bakkalın önü televizyonun ilk çıktığı yıllarda her akşam hava karardıktan sonra ana baba gününe dönerdi. Gece yarılarına kadar kimi oturarak kimi ayakta camın arkasındaki siyah beyaz televizyonu izler dururduk.
Yandaki dükkan ise önceleri odun kömür ve gazyağı satılan bir dükkandı. Daha sonra eczaneye dönüştürüldü. uzun yıllar eczane olarak işletilen dükkanın ardından sıkça el değiştiren ve sonunda aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz gibi kapanıp tarihe kavuştular

Araştırma. Erol Kara / tarihivefa

2014 yılları

2018 yılları
 
2019 yılları

vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad