Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Molla Hüsrev Çeşmesini Yola Yedirdiler

Vefa semtinde, Molla Hüsrev Camii arkasında, eski Kovacılar Caddesinde yola mağlup olan çeşme.  


İstanbul Vefa semtinde yola kurban giden çeşmelerden biri olan Molla Hüsrev ya da günümüz adıyla Cemal Yener Tosyalı Çeşmesi görünümü ile tarihe verdiğimiz değeri göstermektedir.
İstanbul Fatih ilçesi Kalenderhane Mahallesi Vefa semtini oluşturan mahallelerden olup, mahallenin en işlek ve Süleymaniye - Vefa ve Unkapanı arasında geçit görevi gören bir caddedir. Üzerinde pek çok kurum ve kuruluşla birlikte hemen yanındaki Kalenderhane Caminin de komşusudur.
Caddede yer alan ve tarih ve tarihi eserleri sevenleri üzen bir çeşmesi bugün yola kurban gitmenin ezikliği ile farklı bir anlam kazanmaktadır.
Çeşmenin adı aslında Molla Hüsrev Çeşmesidir. Ne yazık ki bugün bu ad unutulmuş üzerinde bulunan  caddenin adıyla yani Cemal Yener Tosyalı Çeşmesi olarak isimlendirilmektedir.


Kalenderhane, Cemal Yener Tosyalı Caddesi. 88 numarada yerleşik bulunan çeşme, aynı zamanda Kalenderhane Molla Hüsrev Caminin haziresinde bulunmaktadır. Cami de çevresi de Fatih Sultan Mehmed'in "zamanımızın İmamı Azam'ı" dediği şeyhülislam ve hocası Molla Hüsrev tarafından yaptırılmıştır.
Molla Hüsrev Camii’nin ihta duvarı nihayetinde bulunan bu çeşmenin ehemmiyeti haiz bir eser olduğu Ekrem Hakkı Ayverdi’nin “ Fatih devri Mimarîsi”nde kaydedilmiştir. 
Küfekiden yapılan bu çeşme, basit ve dilimli bir kemer ortasında düz bir ayna taşından ibaretmiş. Teknesi ve kısmen de ayna taşı toprağa gömülmüş olup, akmamaktadır.


Çeşmenin üzerinde bulunan ve belediye tarafından konulan tabelanın çeşme ile ilgisi yoktur. Cadde tarifi veren tabelanın çeşme konulma maksadı anlaşılmamaktadır. ( cadde hakkında bilgi sitemizde mevcuttur)



 Yakındaki Yerler
Ekmekçizade Ahmet Paşa Medresesi — 0,03 km
Vefa Bozacısı — 0,04 km
Hüsrev Kethüda Sebili — 0,05 km
Mimar Mehmet Ağa Camii — 0,05 km
Şehzadebaşı Su Terazisi 2 — 0,06 km
Mehmet Ağa Ahcıbaşı Çeşmesi — 0,06 km
Ekmekçizade Ahmet Paşa Medresesi Haziresi — 0,07 km
Şehit Ali Paşa Kütüphanesi — 0,07 km
Şehit Ali Paşa Konağı Taş Odası — 0,07 km
Vefa Lisesi — 0,08 km

Son Güncelleme: 08.12.2020 - @tarihivefa
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad