Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefadaki İlk Akşam Lisesi O Binada Kuurldu


Mütercim Rüştü Paşa Konağı ya da Vefa Akşam Lisesi yahut Vefa Lisesi
İstanbul Vefa semtinde , Dede Efendi caddesinde Vefa Lisesi bahçesinde asırlık ve tarihi bir konak.

Burası  Mütercim Rüştü Paşa tarafından yaptırılmış. Kesin inşa tarihi ve mimarı belli olmayan Şehzabaşı Camii’nin hemen yanındaki caddeden aşağıya doğru yürüdüğünüzde kolaylıkla bulabileceğiniz meşhur Vefa Lisesine ait bir bölüm.

Günümüzde sapasağlam ayakta duran ve eğitim öğretime hizmet amaçlı olarak yüzyılı aşkın zamandır kullanılan koca konak.

HASTANE OLARAK DA KULLANILDI

Vefa 1930'lar ve ortada  Rüştü Paşa Konağı

1881 ‘de Mütercim Rüştü Paşa’ya ait üç katlı konağa bugün Eminönü Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan binada öğretime başlayan “Dersaadet İdadi-i Mülkiye-i Şâhâne” okulu taşındı.
Sonraları ismi Vefa Lisesi olan bu okul İstanbul’un Türkçe eğitim veren ilk mülkiye idadisi olarak eğitim ve öğretime devam etti. Bu arada ismi bulunduğu semtin adını alarak “Vefa İdadisi” oldu. 1908 yılında okulun ismi “Vefa Sultanisi”ne çevrildi.
1910 yılında İstanbul’da çıkan büyük yangında Mütercim Rüştü Paşa Konağı ailelere verildiğinden, okul Vezneciler’deki Saffet Paşa Konağı’na taşındı. 1912 yılında olan Balkan Savaşı’nda bir çok öğrenci ve öğretmen gönüllü olarak cepheye gitti ve geri dönmedi.
Bu sırada Mütercim Rüştü Paşa Konağı Hilâl-i Ahmer (Kızılay) Hastanesi olarak kullanıldı.

Rüştü Paşa Konağı
İLK AKŞAM LİSESİ
1958 yılında Vefa Lisesi’nin bünyesinde İstanbul’un İlk Akşam Lisesi açılıyor. Vefa Akşam Lisesi adıyla öğretim yapan bu lise Pertevniyal Lisesi’ne aktarıldığı 1978 tarihine kadar beş bin civarında mezun vermiş. Bu mezunlar içinden bakan, milletvekili, sanatçı, bilim adamı ve işadamları yetişmiş.

Eski Vefa Semti, Vefa Lisesi Mütercim Rüştü Paşa Konağı ve tepede Süleymaniye Camii.

Okul binalarının yetersizliği nedeniyle alt bahçedeki pavyonlar kaldırılarak yerine 1967 yılında yeni bir okul binasının yapımına başlanmış ve iki yılda tamamlanan bu bina 1969-1970 öğretim yılında hizmete girmiş.Bu arada harap duruma düşen Mütercim Rüşdü Paşa Konağı öğretime kapatılmış. Bu bina, Vefa mezunlarının kurduğu Vefa Lions Kulübü tarafından onarıma alınmış ve 1984 yılında yeniden Vefa Lisesi’nin öğretimine kazandırılmıştır.

@tarihivefa


vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad