Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Mevlanakapı Hacı Evliya Çeşmesi Mekan Değiştirdi


İstanbul Fatih Mevlanakapı semtinde bulunan 300 yıllık caminin çevresini daralta daralta betona çeviren insanoğlu, sonunda .çeşmenin mekan değiştirmesine sebep oldu.
Fatih, Mevlanakapı’da Hacı Evliya Camii‘nin karşısında bulunan bir kısmı hesapsız asfaltma çalışmaları yüzünden toprağa gömülen, çevresinde küçük çaplı park ve barakalardan oluşan Hacı Evliya Çeşmesi, kısa bir süre önce restorasyon çalışmalarıyla yenilendi. Ancak çevresindeki yoğun yapılaşma ve artan trafik akışı nedeniyle, Fatih Belediyesi tarafından belirlenen başka bir noktaya taşınmaya karar verildi.

Hacı Evliya Çeşmesini Tanıyalım
Mevlevihanekapısı’nda Hacı Evliya Camii sokağında camiin karşısında bulunan tek yüzlü hazneli sokak çeşmesidir. 1837’de tamir gören çeşmenin tam olarak yapım tarihi bilinmiyor.. Klasik üslupta yapılmıştır Kemerinin içindeki kitabe şöyledir:

“ Hazret-i Sultan Mahmud-i megazi- pîşenin”
“ Baş ikbali olan Hüsn-i Melek Cevr-i sıfât”
“ Ruh-i pâk-i Evliya’ya eyledi bahş-i hayat”
“ Su gibi ezberlesün tarihini dil-teşnegân”
“ Ma-i zemzemdir için bu çeşmeden âb-i hayat” (1253)

Çeşmeyi yaptıran Şeyhülkurra ve Padişah imamı evliya Mehmed Efendi’dir. Yukarıdaki kitabe Sultan Mahmud’un Baş İkbali tarafından yaptırılan tamire aittir.

Fatih belediyesi yaptığı açıklamada "Dar bir yol ağzında ve yol kotu altında kalan 70 ton ağırlığındaki çeşme Bilim Kurulu ve Koruma Kurulu'nun kararları doğrultusunda güvenli bir noktaya taşınmıştır. Çeşmede gerekli yüzey temizliği ve sağlamlaştırma işlemleri tamamlandıktan sonra Evliya Çeşmesi ilçemizde suyuna kavuşturulan 100. çeşme olarak halkın hizmetine sunulacaktır." dedi.

Fotoğraflar : Fatih Belediyesi


vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad