Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Gazozcusu. Türedi Mesleklerden


1400 yıllardan bugüne İstanbul'un ortası sayılacak yerinde kurulu olan ve adını büyük bir evliyadan alan Vefa semtinde akılda bulunanların dışında yeni bir meslek daha yer aldı.
Bilenler bilir, Gazozlar vardı, bir zamanlar. 60-70’li yıllarda çocuk olanların burnunda tüter hatıraları. Çünkü o zamanlar her şey bize özeldi, yerli, milli, butik üretimler. Her şehrin kendi mahsulünden ürettikleri gazozlar da öyle.
İşte o anları hatırlatacak bir yer açılmış, o tarihi semtte ...Vefa Gazozcusu...
Türkiye’nin her yerinden gelen memleket gazozlarının satıldığı dükkânda, gazoz çeşitleri arasında yok yok,
Vefa Bozacısının hemen karşısında kuruluşu 2016 yıllarında olsa da halen yeni ve bilmeyeni çok olan bu meslek dalı dikkat çekici olma yolunda güvenle yarına bakıyor.
Dükkan ülkenin her yerinden bir farklı tada sahip türlü renklerde gazozlarla dolu . Dükkan içerisinde tarih barındıran gazoz müzesi havası veriyor, adeta.
Girişimci Mahmut Saklı gazoza olan tutkusunu böyle bir dükkan açarak hayata geçirmiş. Ve bu girişimini de tarihi bir semt olan Vefa Semti’nde yapmak istemiş.
Dükkanı iki ortak işletiyor. Fikrin sahibi Mahmut Saklı olmasına rağmen bu işi ortağı  Ortak Anıl Karacaer ile yapıyor
Dükkanın vitrinin de Türkiye’nin dört bir yanından gelen birbirinden farklı gazozları görmek mümkün.
Kola markalarının henüz yaygınlaşmadığı, var olan markaların her şehre, her köye giremediği yıllarda şehirler kendi gazozlarını üretirdi. Yazlık sinemalarda, okul çıkışlarında seyyar arabalarda ve sokak sohbetlerinde vazgeçilmez içecek olan gazoz, en çokta çocukların katıldığı yetişkin ortamlarında “bana bir çay, çocuğa da gazoz” cümlesiyle hafızalarda yer etti. Küçük şehir imalathanelerinde, üretildiği memleketin kendi suyundan, şekerinden ve emeğinden üretilen, aileler tarafından sır gibi saklanan formüllerle şekillenen gazozların yerini tek tip gazlı içecekler alsa da şehir gazozları unutulmadı. İlginin azaldığı gazozlar, üretime devam etti. İşte Vefa Gazozcusu şehirlerde üretilen bu gazozları üretildikleri yerlerden satın alıyor ve hepsini tek bir yerden satışa sunuyor.
Tam 50 şehirden 90 farklı gazoza ev sahipliği yapıyor burası.
Unutulmuş birçok gazozu yeniden İstanbullularla buluşturan Vefa Gazozcusunda bulunan gazozlardan bazıları şunlar, Zafer, Ankara Laçin, Çikolatalı Hünkar, Hurmalı Hünkar, Kahveli Hünkar, Adana Zaman, Safranbolu Bağlar, Niğde Bor, Akhisar Dört Mevsim, İzmir Çincibir, Giresun, İzmir, Trabzon, Samsun, Sakarya, Huzur, Neşe, Salvi, Ordu, Balsa, Tekirdağ, Özkaynak, Elvan, Beyoğlu, Bade gibi birçok memleket gazozu bulunuyor.
İşte o gazoz çeşitlerinden  birkaç tanesi. Hurmalı, kahveli, zencefilli, Hindistan cevizli, çikolatalı,  Lâçin, bağlar, zafer,
Son duyumumuzda ise Vefa gazozcusu adını Sevda olarak değiştirip Sevda Gazozcusu yapmış. Bu isim değişikliği de biz Vefa'lıları üzmüş oldular.





vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads