Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Ekmekçizade Ahmet Paşa Türbesi Nerededir


Ekmekçizade Ahmet Paşa 
(Edirne, .. – İstanbul 1618)
Cizyedar, mukataacı, defterdar vekili, başdefterdar oldu
Ulemadan Fethullan Efendinin oğlu Gülşenîliğin ileri gelenlerinden Muhyî Gülşenî'nin kardeşidir. İstanbul'a giderek orada cizyedarlık, mukataacılık yaptıktan sonra defterdar vekilliğine kadar yükseldi.
1604'de ordu defterdarlığına getirildi; iki yıl Avusturya cephesinde görev yaptı. Mahmut Paşa'nın ölümü üzerine 1606'da vezirlikle atandığı başdefterdarlığı 1613'de azline kadar sürdürdü.
Uzun süren savaş yıllarına rastlayan defterdarlığı sırasında daha çok cephelerde bulundu.
1615'de sadrazam Öküz Mehmed Paşa'nın İran seferisi sırasında sadaret kaymakamlığına getirildi. sadrazamın 1616'da azli üzerine sadrazamlığın kendisine verilmesini umduysa da bu gerçekleşmedi. üzüntüsünden öldü, ölümünden sonra yüz yük (bir milyon) akçesi çıkmıştı.
1613’te azledilerek Rumeli, Karaman ve Halep valiliklerine gönderildi.
Mali konularda derin bilgisiyle tanınan Ahmed Paşa büyük bir servetin sahibiydi.
İstanbul'da Vefa'da bir medrese, Edirne'de bir kervansaray, Tunca nehri üzerinde bir köprü yaptırdı.
Mali işlerde çok kabiliyetli, olduğu söylenir.
Edirne’de tamamlanmamış bir hanı, İstanbul’da Vefa’da bir medresesi vardır. Ayrıca Kocamustafapaşa camiine bir kapı ve mahfel ile Eyüp camiine de musalla önündeki ilâveyi yaptırmıştır.

Türbesi
Kare planlı düzgün kesme taş malzeme ile yapılmış kubbeli bir yapıya sahip türbede kubbe sekizgen kasnak üzerine oturur. İki sıra pencere halinde sıralanmış pencerelerin alt kısımda olanları dikdörtgen söveli demir parmaklıklı olup üst kısımdakiler sivri kemer içerisine alınmış alçı şebekelidir. Türbenin içi beyzi, yarım daire kartuşlar ve rumi motifli kalem işleri ile tezyin edilmiştir.

Türbede; Ekmekçizade Ahmed Paşa, eşi Hanım Sultan, kızı Fatma Hanım Sultan, akrabası Ahmed Vasıf Efendi, Vasıf Efendi’nin hanımı ve torunu Siyret Bey, Siyret Bey’in hanımı ve Hafız Mehmed Efendi’ye ait olmak üzere sekiz sanduka vardır.

Adres: Molla Hüsrev Mahallesi, Molla Hüsrev Camii karşısı Fatih/İstanbul
Türbe Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Ziyarete Kapalı


vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads