Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Semti İçin Ne Dediler


Peyami Safa

"vefa semtinde İslamî geleneklerle yetişmiş, milli ve manevi değerlere bağlı, yurtsever, dürüst bir zümrenin var olduğunu kitaplarında vurgulamıştır. "

Reşad Ekrem Koçu


Reşat Ekrem Koçu'nun Forsa Halil eserinde (sayfa 11) devrin İstanbul’unun Vefa semtini on altıncı yüzyılın sonlarındaki görünümü tasvir edilmiştir. Tasvirler genellikle nesnel bir yaklaşımla yapılmıştır.

"On altıncı asrın İstanbul’u bugünkü manzarasına hiç bezemeyen bir simaya sahipti. Meselâ Vefa semti, evvela kibar yatağıydı. Bir meydancığın bir yanını, şehrin büyük ve muhteşem binalarından Mimar Sinan yapısı Pertev Paşa Sarayı kaplıyordu… Meydanın bir yanında Pertev Paşa’nın hayır eserlerinin gelir kaynaklarından biri olarak yaptırılmış büyük bir çifte çarşı hamamı. Beri yanda, azıcık geride Şeyh Vefa Camii ve Medresesi, onun az berisinde kiliseden çevrilmiş Molla Güranî Camii, bir iki sokak aşırı Fatih’in hocalarından Molla Hüsrev’in camii… Sonra, Dörtyol ağzı meydandan dağılan, sokaklar üzerinde, hepsi kiremit örtülü geniş saçaklar altında büyüklü küçüklü ahşap evler, konaklar…
***
O devirden kalmış olan cami, medrese, han, hamam, çeşme, sebil gibi yapılar hariç, on altıncı asrın İstanbul’u, bugünkü manzarasına hiç benzemeyen bir simaya sahipti". Çeşitli dönemlerde farklı nüfus yapılarına sahip olan Vefa, o yıllarda kibar semtiydi. Meydanlarında at koşturulan, olağanüstü güzellikte konaklarla bezeli bu güzel semtin en göze batan konağı, "Gülyağcı'nın Konağı" veya "Cevizli Konak" adıyla anılırdı."

Dr. Mustafa Özel

"“Bu beldenin kaderini konuşmak, bir anlamda bu şehrin kaderini konuşmak; bu şehrin kaderini konuşmak, bu ülkenin kaderini konuşmak; bu ülkenin kaderini konuşmak ise, bu insanlığın kaderini konuşmak demektir."

Hınçal Uluç

"Seyrettiğim ilk İstanbul takımı Vefa'ydı bilir misiniz?.. Bandırma'ya maça gelmişlerdi.. Fener, Galatasaray, Beşiktaş mümkün mü, 40'lı yıllarda.. Bir İstanbul birinci lig takımının gelmesi olaydı. Hele de Vefa.. Dördüncü büyük gibiydi o zaman.. Bir Kör Galip vardı, efsaneydi.. Tahta Bacak İsmet, başka bir efsane.. Babam anlatırdı, hangisiydi şimdi hatırlamıyorum.. Topu bir dikermiş, yere düşmesi yarım saat alırmış.. Tribünlerden de alkış kıyamet koparmış, topu böyle diktikçe..
O yüzden işte Vefa'ya sevgim bir başkadır.."
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads