Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Semtinden Birer İkişer Göç Ettiler


Bir zamanlar İstanbulluların tercih ettiği bir semt iken yıllar sonra terk edilmeye başlanılan Vefa göçlere sahne olmaya başlamıştır.
Güneydoğu'dan gelen ve son yıllarda ithal göçlerle ailelerin oturamayacağı semt durumuna gelen Vefa'da yerleşik aileler kaçmaya başladı.
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. Yücel Bulut, Vefa ile ilgili yaptıkları atölye çalışmalarının sonuçlarını Vefa Semtinin Sosyal Yapısı başlıklı tebliğinde ortaya koydu.
Buna göre, “Vefa’nın profil çıkarma noktasında epeyce bir birikime ulaştık. Burada bekâr evleri, esnaflar ve aileler bulunuyor. Bekâr odaları en önemli fenomenlerden birisi. Vefa’nın iş merkezlerine yakınlığı, ekonomik olması ve ulaşımının kolay olması sebebiyle dönemsel olarak memleketteki ailelerini geçindirmek üzere gelenler, en ucuz şekilde Vefa’da kalmayı tercih ediyorlar.
Bunlar Vefa’da en çok rahatsızlık uyandıran kesim ama onların da sorunları var.
Vefa, 1950’lerden itibaren göç alıyor ve hâlâ göç devam ediyor. Buna paralel olarak nüfus yapısı da sürekli değişiyor. Mesela 1950’li-60’lı yılları arası Siirtliler yoğunluktayken, bugün ciddi bir Diyarbakırlı yoğunluğu görmekteyiz.
(http://www.bisav.org.tr/haberler/index.cfm?id=81&tablo=1)

İşte 1984 yılında semtten adeta kaçmaya zorlanan ailelerden birinin eşyalarını kamyona yükleme anı...

vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads