Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefada meşhur olmuş cami imamı...Yusuf Tavaslı...


Vefa Semtinin Meşhur Hattat Hafızı Yusuf Tavaslı...
Sayısız kitaplarından biri mutlaka bugün bir evde bulunan Yusuf Tavaslı Vefa semtinde bulunan Kilise Caminin uzun yıllar imamlığını yapmış şahıslardan biri.
Yusuf hocayı genellikle "hafız abi" diye bilir, Vefa'nın sakinleri. Vefa semtine imam olarak geldikleri zaman cami ile aynı sokakta bulunan bazı kültürlü ve zengin aileler onu himayelerine almışlardır.
İlk yıllarda caminin üst katında, daha sonra cami bahçesinde ve daha da sonra Divanefendisi sokakta tek katlı bir evde ailecek yaşamını sürdürmüştür.
Şehzade Camii‘nin baş müezzini olan ağabeyinin zamanında Şehzade Camii‘nde hafızlığa çalıştığı anlatılırdı.

Yusuf Tavaslı Kimdir (Aşağıdaki bilgilerin bir çoğu asılsız olsa da yayınlarında bu şekilde bahsedilir)

1935 senesinde Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde doğmuştur.
15 yaşında, İstanbul'a gelmiş, hafızlık icazeti almış, Eminönü müftüsü Yekta Efendi'nin delaletiyle son devrin mühim hattatlarından Mustafa Halim Özyazıcı'dan nesih meşketmiş, 1962 senesinde icazet almıştır.
Talik hattı Uğur Derman'dan meşketmeye başlamışsa da, uzak oluşu sebebi ile devam edememiş, talik icazetini hafız Kemal Batanay'dan almış, ayrıca Hamid Aytaç'tan divani meşketmiştir.
Tavaslı Yayınları'nı kurmuş, aynı kapak modelini farklı renklerde tasarlayarak Tam Namaz Hocası, Tam Dua Kitabı, Mealli Yasin-i Şerif ve benzeri dini kitaplarla, 10 milyon adet kitap basmıştır ve Türkiyenin satış rekorlarını kırmıştır.
Namaz hocaları ve ´Güllü Yasin´ kitaplarının üç önemli yazarından biri olan Yusuf Tavaslı, 71 yaşında. İlkokulu askerde bitiren Tavaslı, Molla Şemseddin Gürani Camii ve Firuzağa Camii´nde görev yapan emekli imam ve hattat.
İlk yazdığı kitap, Ali Haydar´dan esinlenerek, kaleme aldığı Elif-Ba. Asıl soyadı ´Öznur´ olan Yusuf Tavaslı, memleketi Denizli-Tavaslı´ya olan hasreti nedeniyle soyadını ´Tavaslı´ olarak değiştirmiş. Yazar, Kur´ân´ın Türkçe okunuşunu kaleme alırken, hafız olan iki kızının yardımını da almış.

Yokluktan Varlığa
Camide bekar olarak kaldığı yıllarda komşuların yemek desteğiyle ve parasal yardımlarıyla yaşayan imam Yusuf Tavaslı insan ilişkilerinde biraz da sırtı kalın olanlara yaslanmayı tercih etmiştir.
Camiye gelen kuran ve namaz öğrenme amaçlı çocuklar içerisinde yaptığı ayrım gözle görülür şekildedir. Zengin ve kendisine destek olan ailelerin çocuklarına özen gösterirken yoksul aile çocuklarını her fırsatta dışlaması, azarlaması yok sayması o çocuk yüreklerde yer etmiş o günler anılırken imam efendinin bu tavrı muhakkak sözler arasında geçerdi.

Jet İmamdı
Her ne kadar hafızalarda yazdığı kitaplarıyla yer etmişse de Vefa semtinde yaşayanlar için en hızlı namaz kıldıran imamı olarak yer eder.
Yusuf hoca belki de şehr-i İstanbul'da en hızlı ezan okunan ve akabinde en hızlı namaz kıldıran imam olarak tanınırdı.
Ezanı dinleyen bir kişini farz namaza yetişmesi imkan dahilinde olmazdı.
Cuma hutbelerinde en fazla anlattığı kıssa "sineğe iğne batıran adamın Allah'tan adalet istemesi" üzerine idi. Ayda bir ya da iki kez bunu anlatarak cuma vaazlarını bitirirdi.

Fakirleri Sevmezdi, Zengin Dostu İdi
Yakınken tanıyanlardan biri olarak onun hakkında bir kaç söz ediyorum.
Yusuf hocadan Kuran öğrenmek bize nasip olmadı. Öğrencisi olmakta. Hatta onun kendini ilerletmesi ve ileriye dönük çıkartması gereken kitapların öncülüğünü yapan ailenin gönderdiği kitapları taşıyan, çırak olarak çalıştığım terzi dükkanına sıkça gelen biri idi. Camide olduğu kadar terzi dükkanına gelerek akıl alan hafız abimizin şahsen bize faydası olmadı. Zira onun işi gücü zenginlerdi.(!)
Şahsen küçükken hat yazmaya çok meraklı idim. Bulduğum karton parçalarına besmeleleri , esmaul hüsnaları yazar çalıştığım terzi dükkanına asardım. Bir gün kendisi bunu gördü. Ustamdan benim yazdığımı öğrenince dudak bükmüş, şaşkınlığını küçümseyerek göstermişti.
Hatta dine, diyanete olan düşkünlüğüm için kendisine "bunu imam hatibe yazdırmak istiyorum" denilip o senelerde tek olan Fatih'teki "İstanbul ilahiyata yazdıralım" denildiğinde çomak sokmuş, orada okumamın imkansızlığından dem vurmuştu.

Sırtını Yasladıkları Sayesinde
Yusuf Tavaslı'nın elinden tutan ailelerin en başında Trabzonlu olan Sunar/Aktaş/ Kalafatoğlu ailesi gelmiştir. Bu mümtaz aile Vefa'da oturduğu yıllarda Hafız efendinin kendisini geliştirmesi ve hatta çevre edinmesinde çok büyük katkıları olmuştur.
O yıllarda ilkokul mezunu olarak bilinen oysa askerde iken "Ali okulu" denilen okuma yazma kurslarında  okuma yazmayı öğrenmiş biri olması ve daha sonra Allah'ın c.c "yürü ya kulum" demesinden sonra ünlenmiştir.
Kitaplarında ucuz yoldan cennet satma girişimcilerinin önderi olarak kabul edeceğimiz Yusuf Tavaslının aslı astarı olmayan ve hurafelerle dolu sayısız kitapları vardır ki basım adetleri milyonları geçmiştir.

Yusuf Tavaslının ilk lojmanı Kilise Camiinde müezzinlik olarak kullanılan yerdi. Evlenince yine aynı caminin bahçesinde ev yaptırdı. İşleri ilerletince de de Molla Şemsettin Sokakta bulunan bu binaya taşındı.
Yukarıda resimde sol tarafta beyaz binanın bitiminde boşluk halinde bulunan yerde bahçeli evi idi


İLGİLİ KONULAR

Yeni Şafak gazetesinden Elif Yıldız'ın 'On milyonluk' bestseller... yazısı İÇİN TIKLAYINIZ
İmam Yusuf Tavaslı'nın Kitapları Üzerine YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

Yusuf Tavaslı'dan birkaç kitap

7 Ayet Yasin ve Dualar
11 Ay'ın Sultanı Ramazan
30 Ramazan Vaazı
32 Farz Çocuklara İlmihal Bilgileri
40 Hadis-i Şerif
A'dan Z'ye Namaz Bilgileri
Açıklamalı Karabaş Tecvidi Bilgileri
Ahiret Günü ve Ahiret Hayatı
Açıklamalı Karabaş Tecvidi Bilgileri
Ana-Baba Haklarının Fazileti
Ansiklopedik Büyük Rüya Tabirleri
Ayetel-Kürsi ve Fazileti
Camilerimiz ve Namaz
Cennet ve Cehennem
Dini Hikayeler Kitabı
Kolay Namaz Hocası
Mealli Yasin-i Şerif
Mübarek Gün ve Gecelerde Okunacak Dualar
Salat-ı Tefriciye ve Esmaül-Hüsna Faziletleri
Sevgili Peygamberimizden Dualar
Surelerin Fazileti
Şifalı Dualar ve Yasin-i Serif
Tam Namaz Hocası
Tam Dua Kitabı
Tevbe Duaları ve Fazileti
Türkçe Okunuşlu Yasin- i Şerif
Üç Ayların Fazileti ve İbadetleri
Yasin-i Şerif Kur'an'dan Seçme Sureler
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads