Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefadaki Talebe Yurtları


Beşinci Vakıf Hanı
Semtin tarihi ile ilgili yazılı kaynaklarda ismi sıkça geçen ama kendisi pek de bilinmeyen, gözlerden epey ırak bir yapıdır. Vefa semtinin Beşinci Vakıf Hanı ile ilgili bilgileri en net şekliyle ancak Yıldırım Yavuz’un makalesinden öğrenebilmekteyiz. Osmanlı’nın son dönem mimari örneklerinden biri olan Vefa semtinin bu tarihi yapısı ile ilgili bizlere şu bilgiler aktarılmaktadır: “İstanbul’da 1911'de, Vakıflar İdaresi’ne ait bir dizi işhanı ile aynı yapı programı çerçevesinde tasarlandığı için Vakıf Hanı adı ile anılan bu öğrenci yurdu, Şehzadebaşı'ndan, Vefa'ya inen Dede Efendi Caddesi üzerindeki Vefa Lisesi bahçesinde yapılmıştır.
1848'de eğitime başlayan, 1890'da yüksek bölümün açılmasıyla gelişen ve II. Meşrutiyet döneminde programı yeniden düzenlenen "Darü'l-Muallimin" öğrencilerini barındırmak için, beş katlı bir bina olarak planlandığı halde, Cumhuriyet'in ilanına kadar ancak ilk üç katı bitirilebilmiştir. 1923'te üstten iki katı eksik olarak işletmeye açılan bina, aynı yıl adı "Yüksek Muallim Mektebi", daha sonra da "ilk Öğretmen Okulu" olarak değiştirilen bu eğitim kurumuna uzun yıllar servis vermiş, 1950'lerin başında ise bitişiğinde kurulan "Vefa Erkek Lisesi"ne yatakhane binası olarak devredilmiştir.
I. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin ünlü kuramcılarından Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlanmış olan Beşinci Vakıf Hanı, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde kentin çehresini değiştirmeye başlayan yeni mimari anlayışın ilginç örneklerinden biridir


İlim Yayma Cemiyeti Yurdu
İstanbul’un ilim ve kültür semti olarak tarih sayfalarına adını yazdırmış olan Vefa semtinde bulunan İlim Yayma Vakfı Misafirhanesi, İbnül Emin Mahmut Kemal İnal Öğrenci Yurdu adı ile Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen genç akademisyenlere ev sahipliği yapmaktadır.
Bununla birlikte farklı ülkelerden gelen akademisyenler de dönem dönem misafirhanede konaklamaktadır. Bir eğitim- öğretim dönemi boyunca misafirhanede ortalama 75 kişilik bir genç akademisyen grubuna ev sahipliği yapmaktadır.
Misafirhane, başta yüksek lisans ve doktora öğrencileri olmak üzere farklı akademik aşamalarda bulunan akademisyenlerin araştırma süreleri boyunca misafir olarak kalabilmeleri için 1992 yılında hizmete açılmıştır.
Bir katı bodrum kat olmak üzere toplam 5 kat olarak inşa edilen misafirhanede; bir konferans salonu, misafirlerin çay sohbeti yaptıkları bir seminer salonu, dışarıdan gelen ziyaretçilerin ağırlanabileceği ve misafirhane sakinlerinin kafeterya ihtiyaçlarını giderdikleri bir kantin, geniş bir kütüphane, iki adet çalışma salonu ve 3 adet de bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Odalar iki kişinin kalabileceği tarzda planlanmış olup, misafirlerin rahatça çalışabilmeleri için uygun zemin hazırlanmıştır.

İlim Yayma Vakfı
http://www.iyv.org.tr
https://www.vefailimyayma.org/
Tel : +90 (212) 520 51 40
Cep : +90 (544) 520 51 40
Faks : +90 (212) 522 52 46
Mail : info@vefailimyayma.org
Adres: Molla Hüsrev Mah. Cemal yener Tosyalı Cad. No: 29 Vefa, 34134 Fatih/ İstanbul
Vefa Süleymaniye Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu


Cemal Yener Tosyalı Cd.No : 107 VEFA - Eminönü
0 212 511 59 89
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads