Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Egzozcusunu Bilir misiniz


Vefa egzozsuzcusu...
İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi ek binasına, İMÇ doğrultusundan giderken sağda bulunan egzozcunun adıdır.
Bir rivayete göre, 1634 yılında kehribar Zubizertta paşa tarafından vefa semtinde kuruldu. O dönemler, motoru bozan yerel halk ile ilgilenen kehribar paşa ilerleyen zamanlarda işlerini büyüttü. Kardeşi kemankeş udi Sami bey'de hemen hemen aynı tarihlerde bir bozacı kurmuştur.
Asırlarca aile geleneği olmuş egzozculuk mesleği, 1900'lü yıllarda otomobillerin çıkmasıyla daha bir patlamıştır. Rumeli’de bile arızalanan bir araç vefa egzozcusuna getirilerek tamir ediliyordu.
Anadolu’da ve balkanlarda o kadar büyük bir nam salmışlardı ki, İngilizler İstanbul’un işgalinde bozuk araçlarını burada tamir ettirmişlerdir. Cumhuriyetin ilanından sonra, adı tarihi vefa egzozcusu olarak değiştirilmiştir.
Ayrıca kehribar zubizertta paşa ishale iyi geldiği halk arasında efsaneleşmiş, leblebi+gazoz buluşunun mucididir.

Not : Yazı Uludağ sözlükten alınmıştır. Zubizertta paşa hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Belki doğru belki de espri amaçlı bir yazıdır. Biz hoşumuza gittiği için buraya aldık. Doğrusunu bilemiyoruz. her ne kadar udi Sami Bey, Aksaray'da yetişmiş bir musiki ustası olsa da Zubizertta paşa bilgisine erişemedik. Bu konuda bilgisi olanlar sitemizde yayınlanmak üzere bilgi gönderirse bu sayfada yayınlarız.
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads