
Kestanenin İyisi Nasıl Anlaşılır ?
Kestane Nedir?
Kestane, kayıngiller familyasından gelen, dayanıklı yapıya sahip, sonbaharda tüketime hazır hale gelen verimli bir çeşittir. Kestanenin, dünya üzerinde 13 türü bulunmaktadır. Kayıngiller ailesinden gelen, castanea türünü meydana getiren ağaçların yenilebilir tohumları olan kestane, doğal olarak Kore, Japonya, Çin, Kuzey ve Güney Avrupa ve Türkiye’ye yayılır ve kendine yetişme alanı bulur. Türkiye kestane üretiminde 4. sırada yer almaktadır. İlk üçte İtalya, Kore ve Çin bulunuyor. Ülkemizde kestane üretimi en çok Bursa, Aydın, İzmir, Sinop, Kastamonu ve Kütahya’da yapılmaktadır.
Kestane, sonbaharda en fazla talep gösterilen yiyeceklerden biridir. Pek çok farklı şekilde tüketilen kestanenin tüketim alanı oldukça geniştir. Reçeli, kebabı, pastalardaki kullanımı, haşlaması, tatlısı gibi birçok yiyecekte kestane kullanılır. Aromasıyla tüketicilerin baş tacı haline gelen kestane, ülkemizde de en verimli şekilde üretilir.
5 - 6 Nesil Kestaneden Geçinebilir
İnsan sağlığı için oldukça faydalı olan bu besinin ağacı kereste olarak kullanılır. Kestane ağacının kerestesi oldukça sağlamdır, marangozculuk işlerinde karşınıza sıkça çıkabilir. Ağaç işlemelerinde, dekorasyonda kullanılabilir. Kestane hasadı en kolay gerçekleştirilen hasatlardan biridir.
Kestane üretimi, iyi gelir getiren yetiştiriciliklerden bir tanesidir. Deneyimli ve bilgili çiftçilerin elinde büyüyen kestane bahçesi, uygun yere konumlandığında verimli ürünler elde edilir. Ülkemizde kestane yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Geniş kullanım alanı, kolay bakımı ve rahat hasadı sayesinde kestane üreticiliğine rağbet artmıştır. Bir kestane ağacının nesilden nesile 5-6 kuşağı geçindirdiği bilinir.
Kestanenin Faydaları
Kestaneler B1, B2, C vitaminleri, yoğun miktarda lif, düşük miktarda yağ, protein ve çeşitli mineralleri içermektedir.
Kestane, fazla tüketildiğinde ishal ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açar. Yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara sahip olanlar; kestaneden uzak durmalılardır. Kestane, bu tür hastalıkları tetikler.
Kestane bazı bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde gaz, ishal gibi mide bağırsak sorunlarına neden olabilmektedir.
10 adet kestanenin karşılığı bir elmaya denk gelir. Günde tüketilen 10 adet kestane ile 8 gramlık lifi alabilirsiniz. Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için tüketmeniz gereken kestane ise 100 gramdır.
Kestane alırken nelere dikkat edilir ?
Keyfinizin kaçmaması için kestane alırken dikkat etmeniz gereken noktalar var.
- Kestanenin iri olanlarını tercih edin. Orta veya iri boy kestaneler genel olarak daha güzel çıkmaktadır.
- Kestanenin rengi güzel olacak
- Kabuğu parlak ve dış yüzeyi pürüzsüz olacak
- Rengi siyaha yakın olan kestane almayın.
- Kötü kokan kestane çürüktür ya da çürümeye başlamıştır.
- Çiğ kestanenin tadı acı ise almayın.
- Kestanenin iç kabuğunun ete fazla girmemiş olmasına dikkat edin.
- Pişince köpüren, kabuğundan ayrılmayan kestane Çin kestanesidir. Tadı yoktur. Almayın
- Şekline dikkat edin. Kestanenin bir tarafının düz, diğer tarafının yuvarlak olması o kestanenin iyi olduğu anlamına gelebilir.
- İçinden filizlenme için parçalar çıkmış, kendiliğinden ağzı açılmış, küflenmeye yüz tutmuş olan kestanelerden uzak durun.
- Kestaneyi elinizle sıkın. Sıkarken oldukça sıkıya çürük değildir.Yumuşaksa çürümeye başlamıştır.
- Balıkesir kestanesi olarak adlandırılan kestane türü de kestane satan kişilerin genelde tercih ettiği kestanelerdir. Siz de bulabilirseniz Balıkesir Kestanesi almaya dikkat edin.
- Kestaneyi tek çizik atarak pişirirseniz piştikten sonra açılması çift çizik atılan kestaneye göre daha zor olacaktır.
En lezzetli kestane hangisi ?
Kestane için en verimli topraklar Ege Bölgesi'ndedir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sırada Aydın olup onu İzmir, Kastamonu ve Sinop takip eder. İhracatta ön sırada kalitesi yönünden Aydın en önce gelmektedir.Derleme @bizdenoku
Hoş geldiniz. Fikirlerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız