Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Mini Banner

                                               "

Vefa Semti, İstanbul ve Vatanın Her Yerinden

Fırkıye Yemeğinin Denediniz mi ?... Püf Noktası İle


Firkiye (Çağla (Badem) Yemeği)
Mardin Yöresinden nefis bir et yemeği. Firkiye çağla olarak da bilinen taze bademlerle hazırlanan çok özel bir yemektir. Çağla mevsiminde yapılır
  • 1 kg kuzu iri kuşbaşı
  • 1 kg çağla (taze badem)
  • Yarım kg  sakız kabak ( tercihen)
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 adet kuru soğan
  • 6 adet taze yeşil soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 adet limon
Köfte için:
  • 300 gr kıyma
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çorba kaşığı ince bulgur
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
Et tencereye konur, kendi suyuyla kısa süre kavrulur sonra tereyağı eklenir.
Çağlalar haşlanmadan önce içlerindeki bademler çıkarılır ve üzerlerine sıcak su eklenerek 10 dakika kadar haşlanır.
Haşlanan çağlalar süzülür ve çağlaların yarısı sıvı yağ eklenerek kavrulmuş olan etlerin üzerine eklenir.
Eğer kabak koymayı da tercih ettiyseniz , küp küp kesilmiş kabaklar da eklenir.
Salça, 4 su bardağı su, tuz eklenir.
Çağlanın diğer yarısı da süzgeçte ezilip suyu çıkartılarak yemeğe eklenir.
Yarım saat kadar haşlanır.
Bu arada köfte malzemesi yoğrulur.
Misket kadar köfteler yuvarlanır. Kaynamakta olan yemeğe çağla ve köfteler atılır. 
10 dakika sonra iri doğranmış soğan (veya yeşil soğan), kıyılmış maydanoz, pul biber katılır. 
5 dakika sonra limon suyu ilave edilir ve ateşten alınır.
Pişen yemeğe limon ve maydanoz eklenerek servis yapılır.

Püf Noktaları
Firkiye yemeği için taze çağla bademleri kullanmanız gerekiyor.
Yemeğin lezzetini artırmak için etleri önceden bir gece baharatlı yoğurtta bekletebilirsiniz.
Firkiye'yi pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz.
Süzgeçte kalan badem süzgeçle birlikte tencerede bırakılır böylece bademin aromasını yemeğe bırakması sağlanır.
Soğanlar karıştırılmaz sadece yemeğin üzerine eklenir ve piştikten sonra karıştırılır.
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*