
Yaprak Sarmanın Püf Noktaları
Sofralarımızın vaz geçilmezi, herkesin beğeni ile tercih ettiği yaprak sarması hakkında en çok merak edilenleri derledik.
- Sarma hangi yaprakla yapılır?
Narince üzümünün yaprağı en iyisidir. Adı gibi üzümü de yaprağı da narindir. Sarma yapılacak yaprak, damarsız ve tüysüz olmalı. - Etli sarma için hangi, zeytinyağlı sarma için hangi cins yaprak kullanılır?
Etli sarma için küçük yapraklar, zeytinyağlı sarma için büyük yapraklar kullanılır. Mayıs ayında toplanan yapraklar incecik, dantel gibi, sarı rengi ve mayhoş tadıyla zeytinyağlı sarmaya ayrı bir lezzet katar. - Yaprak nasıl haşlanır?
- Yapraklar salamura olduğu için öncelikle soğuk su ile yıkanı ve iki saat suda bekletilir ki tuz oranı iyice azalsın. Daha sonra tencerede su kaynatılır ve bu suya basılan yapraklar bir taşım kaynatılır. Süzgeçle alınan yapraklar yine soğuk suya tutulur.
- Yaprak Sarması pişerken kararmaması için ne yapılır?
Zeytinyağlı sarmaların parlak görünmesini istiyorsanız, önce biraz zeytinyağı serpin ve ardından üzerine limon dizin. Ayrıca üstünü yaprakla kapatmak, sarmaların kararmasını önleyecektir. - Sarmalar nasıl yumuşak olur ?
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. - Sarmaların dağılmaması için ne yapılır?
- Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
- Yaprak sarma hangi pirinçle yapılır?
- Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün.
- Damak tadına göre yaprak sarma yapmak mümkün müdür?
Yaprak sarmayı, her damak tadına uygun bir şekle sokmak mümkün olabiliyor. Zeytinyağlı yaprak sarmasında, salçalı ve şekerli olmak üzere iki yöntem mevcut. Daha çok İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olan yöntemde iç harca: soğan, nane, maydanoz, salça, karabiber eklenerek pirinçle buluşturuluyor.
Ege yöresinin zeytinyağlı yaprak sarması tarifinde ise: fıstık, kuş üzümü, tarçın, toz şeker malzemeleri tatlandırma işlemini gerçekleştiriyor. Zeytinyağlı haricinde bir de etli yaprak sarma tarifi var ki, kendisi de sık sık tercih edilen bir tür. Bu sefer harcın içine et giriyor ve asma yaprağının içinde sarılıyor. - Yaprakları Sarma İçin Hazır Hale Nasıl getirilir ?
- ;Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Yapraklarınızın sap kısımlarından bıçak yardımıyla kurtulup, yaprakları üst üste dizdikten sonra hemen işe koyulmamanız için hiçbir engel yok!
- İç Malzemesi Nasıl Olmalı?
Yağı ve soğanları kavurarak işe başlamak lezzeti kesinlikle artırıcı bir yöntem. Sarma içinin en önemli noktası ise, tuzu! Mutlaka yaprağın tuz oranını göz önüne almalısınız. Çok tuzlu ise iç harçta hiç tuz kullanmamak ideal olacaktır. Bunun haricinde eğer sarmanızın içi daha çabuk pişsin istiyorsanız, pirinci ılık suda bekletmeyi deneyebilirsiniz… - Kalem Gibi Sarabilmek ?
- Eğer yapraklarınız arasından damarlıları elerseniz, işiniz kolaylaşacaktır. Aynı zamanda bu, daha leziz sarmalara sahip olmanızı da sağlar. Yapraklarınızın hemen hemen aynı boyutlarda, hafif genişçe olması hem işinizi kolaylaştıracak hem de daha düzgün görünüm elde etmenizi sağlayacak. İç harcı dengeli koymak, sarmanın pişirme aşamasından sonra dağılmaması için önemli bir nokta.
- Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak.
- Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
- Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır. Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir. Alternatif olarak porselen bu tabağı da kapatabilirsiniz.
- Kaynamaya başladığında ateşi kısın ve yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sarmaları ocaktan aldığınızda bir süre kapağı kapalı vaziyette dinlendirin.
- Sarma pişirirken suyuna 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı kaynar su ve limon suyu gezdirin. Sarmalar kaynamaya başladığında ateşi kısın ve yapraklar yumuşayıncaya kadar ağır ağır pişirin. Sarmanın suyu tencereyi hafif eğerek kontrol edilir, gerekirse kaynar su ilave edin.
Okurlarımızdan Gelen Tavsiyeler
- Zeytinyağlı sarma ve dolmanın daha lezzetli olması için sızma zeytinyağı kullanın.
- Artan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Dolmaların kurumaması ve daha parlak görünmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bırakın
- Sarma yaprakları olarak sarı üzümlerin yapraklarını tercih edin.
- Salamura yaprakların tuzunu çıkarmak için geniş bir kabın içinde suya basın ve ara sıra suyunu değiştirin.
- Salamura yaprakların iri olanlarını etli dolma yaparken kullanmak için ayırın ve dondurucuda saklayın.
- Lahana yapraklarının çok iyi pişmesi için piştikten sonra soğuk suda bekletin.
- Dolma yapacağınız kabak, patlıcan, domates gibi sebzelerin dış kabuklarını soymayın.Dolma içinin daha lezzetli olması için soğanını bol kullanın.
- Dolma içine kullandığınız soğanı rendelemeyin, bıçakla doğradığınızda çok daha lezzetli olacaktır.
- Taze nane, maydanoz ve dereotu gibi otlar dolmalarınıza farklı bir lezzet katar.
- Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın.
- Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin.
- Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
- Pişen dolmaları kendi tenceresinde soğumaya bırakın.
Siz de katkıda bulunmak isterseniz, bize yazabilirsiniz.
Hoş geldiniz. Fikirlerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız