
Tıbbın bir türlü kesin çözüm bulamadığı hastalıklardan biri olan Basur ya da Hemeroid yıllar yılı insanlar için büyük sorun olnuştur. İlaç sektörünün kar payını artıran Basur hastalığı yediden yetmişe kadın erkek herkeste olabilecek bir hastalıktır ve insana zor anlar yaşatabilmektedir.
Bu konuda yaptığımız bir araştırmada peygamber efendimiz Hz.Muhammed aleyhisselam'ın bir tavsiyesini sizlerle paylaşmak istedik.
Bilindiği gibi, basur, Kalın bağırsağın alt kısmındaki kan damarlarının genişleyip şişmesidir. Makat’ın içinde ve dışında meme yapabilir. Bunun için ilk şart temizliktir. Makatın iyice temizlenmesi gerekir. basurdan korunmanın ilk yolu temizlik olup Peygamberimiz (s.a.v.): “Sizlere su ile temizlenmenizi (taharetlenmenizi) tavsiye ederim. Zira makadın iyi temizlenmesi basur hastalığından koruyucudur.” buyurmuştur. (İ.Sünni vr. 396)
Basur'un tedavisi içinde Peygamberimiz (s.a.v.): “Sizlere zeytinyağını tavsiye ederim. Hem yeyiniz hem de onunla yağlanınız. Zira zeytinyağı basur hastalığı için şifadır.” buyurmuştur. (Bağdadî)
Bu tavsiyeye ile birlikte Gebre otunun , bu hastalık için iyi geldiğini de yine Resulullah aleyhisselamdan öğreniyoruz.
İbn-i Abbas (r.a.) demiştir ki: “Ben, benzi sararmış olarak Peygamber (s.a.v.)’in yanına varmıştım. “Ey ibn-i Abbas, bu ne haldir?” diye sordu. Ben de: “Basur hastalığı var” dedim. “Küçük yaşta olmana rağmen öyle mi? Gebre otunun çiçek tomurcuğunu alıp iyice döversin, sonra sulandırıp içersin!” buyurdu. Bende aynen yaptım ve iyileştim.” (E.Nuaym vr. 8106)
Gelelim Gebre Otuna...
Gebre otu Kebere, keper, gebere, gebre otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu ve hint hıyarı olarak da bilinen kapari Ege Bölgesinde daha fazla yetişir. Tomurcukken de tüketilebilen bu meyve doğada kendiliğinden yetişir. olarak da bilinir. Gebre otu olarak bilinen tomurcuğu yenen bitki çağla formuna benzeyen ufak tomurcuk ve meyvelere sahiptir ve bunlar tüketilir. Kapari yani gebre otunun en çok konservesi yapılırken, turşusu da oldukça çok tüketilmektedir. Ayrıca çayı ve tablet halinde olan formları da faydalarından dolayı tercih edilebilmektedir.
![]() |
Gebre otu hem hastalıklara yakalanmamak için vücudu güçlendirmekte hem de birçok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı olarak tüketilmektedir. Özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak çorba, pizza ve salatalara eklenen gebre otu garnitürlere de ilave edilebilmektedir.
Gebre otu faydaları arasında en başta bağışıklık sistemini güçlendirmesi gelir.
Serbest radikaller denen zararlılarla savaşır ve özellikle kanser gibi hastalıklar için koruma kalkanı oluşturur.
Demir eksikliğinden dolayı kansızlık yaşayanlar için içinde demir bulunduran gebre otu iyileşmeyi kolaylaştırır. B12 eksikliğinden dolayı da olabilen kansızlık, halsizlik gibi birçok rahatsızlığa da bu bitki iyi gelmektedir.
Vücudumuzun yapıtaşları olan hücrelerde oluşabilen hasarlarla mücadele eden gebre otu aynı zamanda antioksidandır.
Gebre otu neye iyi gelir sorusunun cevapları oldukça uzundur. Bunlardan birisi de cilt problemleridir. Örneğin sivilce, kuruluk, kızarıklık gibi cilt sorunlarınız varsa gebre otu size yardımcı olabilir.
Sistemin daha düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlık ve genelde kabızlıkla oluşan hemoroid sorununa iyi gelmektedir. Yani gebre otu basur rahatsızlığında da tüketilmektedir.
Bağırsakları da temizleyen bitki, idrar söktürerek parazitlerden arınmayı hızlandırabilmektedir.
Sindirim sisteminde mide için gebre otu faydalıdır. Özellikle ağrı ve kramp için hafifletici etkisi olabilmektedir. Bu tip sorunlar için bitkiyi çay olarak tüketebilirsiniz.
Boşaltım yollarında böbrek zayıflığınız varsa kapariden faydalanmayı deneyebilirsiniz.
Cinsel soğukluk için vücut hormonlarına etki durumu olabilen gebre otunun cinsel gücü artırdığını söyleyenler de bulunmaktadır.
Kaparinin yaşlılık belirtileriyle savaşarak gençlik enerjisini koruma etkisi bulunmaktadır.
Gebre Otu Nasıl Kullanılır, Tüketilir?
Gebre otunun en yaygın tüketilme biçimi turşu halidir. Turşusunu hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz.
Gebre Çayı Nasıl yapılır
Vücudun bağışıklığını güçlendirmek için tüketilen kapari çayı için aktarlardan işlenmiş hali alınır. 2 su bardağı su iyice kaynatıldıktan sonra ocak kapatılır. İçine bir tatlı kaşığı kapari otu atılır. 5 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra ılık halde bir bardak tüketilir. Kapari çayı taze tüketilmelidir. Ayırca kaynatılan kapari çayı tonik olarak da kullanılabilir. Sivilce ya da yara temizlemede etkilidir.
Kaparinin reçeli de yapılmaktadır.
Ayrıca et yemekleri yanında ve pizza üstünde ekstra malzeme olarak kapari tercih edilebilmektedir.
Gebre Çayının Zararları
Doğrudan tüketilmesi konusunda uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. Çünkü kapari otu zehirli bitkiler arasında giriyor. Bu yüzden kapari otunu aktarlardan işlenmiş hali alınması öneriliyor. Ayrıca çocuklar ve hamilelerin tüketmemesi gereken bir ottur. Kapari çayı fazla tüketildiğinde mide ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik gibi sağlık sorunlarına neden olur.
Hoş geldiniz. Fikirlerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız