Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Mini Banner

                                                   "

Vefa Semti, İstanbul ve Vatanın Her Yerinden

Et Toz Haline Nasıl Getirilir

Top Post Ad


Eti toz haline getirilip nasıl kullanılır?
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın "kurban etini toz haline getiren milyonlar var" sözü gündeme düştü.
Kurban eti toz haline nasıl getirilir faydaları nelerdir ?
Çeşitli haber kaynaklarına ve sosyal medya paylaşımlarına göre, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, “Aldığı 2 kiloluk kurban etini kurutup, toz haline getiren ve aylarca onun tozunu yemeklerine katan milyonlarca insan var. Bunu görmezden gelmek bize yakışmaz.” demişti.
Başkan Erbaş'ın bahsettiği etin kurutulup toz haline getirilmesi yöntemi, aslında buzdolabı gibi modern saklama koşullarının yaygın olmadığı dönemlerden kalma veya kısıtlı imkanlarla eti uzun süre muhafaza etme zorunluluğundan doğan geleneksel bir yöntemdir.
Günümüzde etlerinin buzdolaplarında saklayanların sayısı da az değil. Eti toz haline getirenlerin ülkemizde rastlanmamasına rağmen konunun gündeme gelmesiyle etin nasıl toz haline getirildiğini araştırdık
Genellikle çorbalara, pilavlara, sebze yemeklerine veya sulu yemeklere lezzet ve besin (protein) katmak amacıyla, pişirme sırasında az miktarda eklenerek kullanılan kurutulmuş et tozları şu şekilde temin edebilir
  • Et, sinir ve yağlarından olabildiğince arındırılır. 
  • Çok ince dilimler veya küçük parçalar halinde kesilir.
  • Tuzlama ve isteğe göre baharatlama ile yoğurulur
  • Et parçaları, temiz bir bez üzerine serilerek doğrudan güneş altında, iyi havalandırılan gölge bir yerde veya düşük ısıdaki fırınlarda tamamen kuruyana kadar bekletilir. Amaç, etteki tüm nemi almaktır. 
  • Kurutma süresi iklim koşullarına ve etin kalınlığına göre değişir. Etin tamamen kuruması, bakteri ürememesi için hayati önem taşır.
  • Tamamen kuruyan et parçaları, sertleşmiş olacağından, bir havan veya taş dibek yardımıyla dövülerek veya mutfak robotlarında çekilerek toz haline getirilir.
  • Elde edilen et tozu, hava almayan kaplarda uzun süre saklanabilir. 
Önemli Not: Etin kurutularak saklanması geleneksel bir yöntem olsa da, yanlış veya eksik kurutma ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. Günümüzde etin dondurularak veya konserve edilerek saklanması çok daha güvenli yöntemlerdir.


Gıda işleyicilerinin et tozu kullanmasının temel nedeni, çeşitli ürünlerin protein açısından besin değerini artırmaktır; lezzet katar ve temel düzeyde, pakete "et" kelimesini koymalarına izin verir. Bunda yasal olarak yanlış bir şey yoktur çünkü et tozu aslında etten yapılır.

Et Tozuna Neden İhtiyacınız Olur?
Birkaç ipucu verdiğimiz sebep var. En büyük sebep acil durum gıda depolamasıdır. Et tozu uzun süre dayanır ve sadece umutsuz zamanlarda ekstra lezzet sağlamakla kalmaz, aynı zamanda iyi bir protein desteği de sağlar. Bir diğer sebep ise harika tadı olan ve iyi besin değerlerine sahip hızlı ve kolay yemekler için her gün kullanmaktır.

Raf Ömür Nedir ?
Raf ömrü, işleme seviyesine, paketlemeye ve nasıl saklandığına bağlıdır ancak çoğu et tozunun 1 - 30 yıla kadar dayandığı bildirilmektedir .

Hangi Et Daha İyidir?
Et tozu yapmak için en iyi et tamamen bir zevk meselesidir. Sığır eti, domuz eti, tavuk, kuzu eti, geyik eti, manda veya normalde yediğiniz herhangi bir eti kullanabilirsiniz. Et tozunun bir faydası da iri et parçalarının mükemmel bir et tozu yapmasıdır. Daha da iyisi, kalpleri, karaciğeri ve hatta dana dili gibi egzotik bir şeyi kullanabilirsiniz.

Katkı Maddesi Ekleyebilirsiniz
Et tozu yaparken karışıma sebze eklemek yaygındır. Sebzeler genellikle havuç, kereviz, soğan ve tercih ederseniz; sarımsak, otlar veya güveçte kullanabileceğiniz diğer eklemeler dahil olmak üzere bir güveçte kullanacağınız standart eklemelerdir.
Pişirmeden önce sebzeleri iri doğramak isteyeceksiniz ancak havuç ve soğanları etle birlikte toz haline getireceğiniz için parçalar halinde doğrayabilirsiniz. Sebzeler her zaman bir seçenektir ve sade bir et tozu istiyorsanız bunları koymayabilirsiniz

Gıda güvenliği için sık sık test yapın.
İnceleyip renginin değişip değişmediğini veya küf ya da başka gözle görülür bozulma belirtileri gösterip göstermediğini belirleyin.
Kokla. Beklediğin gibi olmayan veya kötü bir kokusu varsa bozulmuş olabilir. Aslında, et tozunu paketlemeden önce kokla, böylece nasıl kokması gerektiğine dair bir ölçütün olur.
Tadına bakın. Parmağınıza bir parça koyun ve tadına bakın. Tadıyla ilgili beklenmedik bir şey varsa sorun olabilir.
Her zaman olduğu gibi, uzun süreli gıda depolamasında şüpheniz varsa atın. Ev yapımı et tozuna verilen raf ömrü 1 ila 30 yıl arasında değişir. Bunun çoğu, basınçlı konserve kavanozları, ambalajın bütünlüğü ve nasıl saklandığı gibi yaptığınız diğer işlemlerle ilgilidir.

Below Post Ad

vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*

Ads