Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

                                   "

Vefa Semti, İstanbul ve Vatanın Her Yerinden

Ayran Aşı Çorbasının Faydaları ve Tarifi


Kilo vermeden sindirimi kolaylaştırmasına kadar pek çok faydası olan sağlıklı bir çorbadan söz edeceğiz size. Ve inanıyoruz ki, faydasını öğrendikten sonra vakit kaybetmeden bugün sofralarınıza yer verebileceksiniz..
ÇorbamızDoğu illerimizden.. Doğu illerine ait olan ayran aşı çorbası, bazı yörelerde 'gırar' olarak da bilinir.
Ayran aşı çorbası, zengin besin içeriğine sahip. muhteşem bir alternatif olacak.
Ayran aşı çorbası bilhassa çok sıcak günlerde harika bir serinletici, faydalı ve doygunluk sağlamak adına harika bir çorba türü. Sıcak olarak tercih eden de var... Sıcak olarak içmek istiyorsanız üzerine yağda baharat çeşidi ile bir lezzet ekleyebilirsiniz..
Ayran aşı çorbası içinde bulundurduğu yoğurt, nohut ve buğdayla yüksek protein, lif ve kalsiyum ile besleyici değeri yüksek, hem diyet yapanların hem sağlıklı beslenenlerin hem de gelişme çağında olan çocukların faydalanabileceği bir besin...
Dahası var...
Yoğurt sayesinde içerdiği kalsiyumla kemik ve diş sağlığını destekliyor. Ayrıca ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasının önüne geçiyor. Eğer besinlerden yeterli kalsiyum alınmazsa, kemiklerdeki kalsiyum azalıyor ve vücut gerekli kalsiyumu kemiklerden sağlıyor. Bu da ileriki yaşlarda kemik erimelerine yol açıyor. Ayran aşı çorbası ise adı üzerinde içerdiği yoğurt sayesinde kemik gelişimine destek oluyor.
Kilo vermeye yardımcı oluyor
İçerdiği kalsiyum ile yağ yakımına destek olarak, kilo kaybına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alanlarda özellikle karın bölgesi yağlanmasının arttığını gösteriyor. Kalsiyum enerji dengesinde görev alan en önemli minerallerden biri. Diyette alınan yağların emilimini azaltarak, bağırsaklardan atılımını kolaylaştırıyor. Yapılan çalışmalar günde 1500 mg kalsiyum tüketenlerin 3 yıl sonunda yağ depolarında yüzde 5-6 azalma olduğunu ortaya koyuyor. 
Ayran aşı çorbasında kullanılan tahıllar protein içeriyor. Bitkisel proteinler, en az hayvansal proteinler kadar değerli ve özellikle vejetaryenlerin protein ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka günlük beslenmede yer verilmesi gerekiyor. Bitkisel protein kaynakları içerdiği fitokimyasallar, antioksidanlar ve lifler sayesinde, kötü kolesterolün düşürülmesine destek olurken, kanserden koruyucu rol de oynuyor. Ayran aşı çorbasındaki buğday ve nohut dışında, diğer kurubaklagil ve tahıllar da bitkisel protein içeriyor.
B vitamini sayesinde hafızayı güçlendiriyor
İçerdiği tahıllar B grubu vitaminlerinden zengin. Özellikle enerji metabolizmasında rol oynayan B1 vitamininin en önemli kaynağı. B1 vitamini, vücuda alınan karbonhidratın yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Ayrıca kas ve dolaşım sistemi için de oldukça önemli. Yetersizliği durumunda dikkatsizlik, halsizlik ve hafıza zayıflığı görülebiliyor.
Kötü kolesterolü düşürüyor
Ayran aşı çorbası yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Çözünebilir lifler vücut tarafından sindirilemediği için ince bağırsağa gelerek jel halini alırlar. Burada oluşan jel yapı kolesterolü içine alarak, kolesterol ve ince bağırsak dokularının temasını önler. Böylelikle kolesterol ince bağırsaktan geri emilemeden lifle beraber vücuttan atılır.
Hazımsızlık ve kabızlığı önlüyor
Kabızlık şikayeti olanlarda, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olarak kolay dışkılamaya destek oluyor. Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alıyor. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi bir çok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlıyor.
Bağışıklığı güçlendiriyor
İçeriğindeki yoğurdun probiyotik etkisiyle beraber bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudun hastalık ve enfeksiyonlara olan direncini artırıyor. Kötü beslenme, stres, sık antibiyotik kullanımı, toksik öğelere maruz kalma gibi birçok etken bağırsaklardaki dost bakterileri etkileyerek sayıca azalmalarına neden oluyor. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70'i bağırsaklar tarafından yönetiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir bağırsak florası hem bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor hem de bizi hastalıklara karşı koruyor. Ayran aşı yapımında kullanılan yoğurt ise en büyük probiyotik kaynaklarından biri.
Çocuklarda büyümeye katkı sağlıyor
Ayran aşı vitamin, mineral, lif ve proteinden zengin olduğu için besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır ve özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeye destek olmaktadır. İçerisindeki yoğurt, nohut, buğday gibi besinlerle çocukların bağışıklık sistemini, kemik – diş sağlığını, bağırsak sağlığını destekler ve sağlıklı gelişimlerinde destek olur” diyor.
Son olarak; 
Günde iki bilemedeniz 3 kase çorba içmek harika gelecektir. Daha fazlasını bir başka zaman bırakın.. Ne diyor, atalarımız.. Azı yarar, ortası karar çoğu zarar..

Buyurun size ayran aşı çorbası tarifi

Ayran aşı çorbası malzemeler:

1 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı haşlanmış mısır
250 gram süzme yoğurt (500 gram koyarsanız normal yoğurta gerek kalmaz)
250 gram yoğurt
6 su bardağı su
Yeterince tuz ( Tuz oranını kendi sağlığınıza göre belirleyin)
1 miktar dereotu
1 miktar taze nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Ayran aşı çorbası yapılışı:
Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslatın.
Daha sonra nohut ve buğdayı orta ateşte yumuşayana kadar haşlayın.
Pişen nohut ve buğdayı ocaktan alın ve süzdürün.
Büyük bir karıştırma kasesinin içerisine yoğurtları alıp pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın.
1 su bardağı haşlanmış nohut, buğday ve haşlanmış mısırı ekleyin ve tuzu ekleyin.
Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyin. 
Kıvamını dilediğiniz şekilde ayarlayın. 
İçerisine dereotunu atıp çorbanızı bir saat buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.
Servis yaparken üzerine taze naneden bir miktar koyarsanız farklı bir aroma ve koku gelecektir.

Ayran Aşı Çorbası Püf Noktası
Hazır olarak satılan haşlanmış nohut tavsiye etmiyoruz. Yine de kullanabilirsiniz.
Nohut ve buğdayı, bir gece önceden bol suda bekletin.
Topaklanmaları önlemek için pişirme işlemi sırasında çorbayı sık sık karıştırın.
Çorbanın suyunu azaltıp, arttırarak damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 
Çorbanızı pişirirken yoğurt ekleme aşamasında çırpma teli kullanın.

Şifa olsun...
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads