
Ne zaman kurulduğu, hangi tarihten beri var olduğu kesin bilinmeyen İstanbul Fatih ilçesinde çarşamba günleri kurulan pazar yeri ülkemizin beli de dünyanın en ünlü pazar yeridir. İstanbul Fatih'in Çarşamba semtinde 7 ana cadde ve 17 sokak üzerinde kurulan pazar ilçede ikamet edenlerin dışında İstanbul'un diğer illerinde oturanların hatta civar illerde oturanların uğrak yerlerinden birdir. Sabahın erken saatlerinden itibaren, pazarın kapanış saatine kadar iğne atsanız yere düşmeyen Fatih Pazarı'nda giyim, sebze ve meyvenin yanı sıra canlı çiçek, porselen, tencere tava gibi akla gelen hemen her şey satılıyor. Civardaki camilerin tuvaletinin kullanıldığı, uzak sokaklara araçların park edildiği bu pazar tüm AVM'lere hatta internetteki sanal marketlere bile kafa tutarcasına ilgi çekici.
Türk halkının en seçkin ve tercih edilen Çarşamba Pazarı'nda son yıllarda müşteri profili değişmeye başladı. Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkemizi işgal etmeye başladığı günlerden itibaren ve buna bağlı yabancı turistlerin de ilgi odağı oldu. Genellikle Arapların giderek artan şekilde ilgi gösterdiği Çarşamba Pazarında Türk vatandaşlarının yüzüne bakan esnaf da azaldı.
Son zamlardan sonra ekonomik dar boğaza giren Türkler çarşamba pazarında alışveriş imkanı bulamazken Araplar çantalar, el arabaları, bavullar dolusu eşyalarla huzur içinde alış veriş ediyor. Satıcılar tezgaha yaklaşan yerli müşteriyle ilgilenmek yerine Araplarla alışveriş etmeyi tercih ediyor. Hatta gelen her müşteriyi mülteci ya da turist gibi gören satıcılar Türklere bile Arapça fiyat söylemektedirler. Gelenin Türk olduğunu anlayınca yüzünü buruşturan, sırtını dönen satıcılara bunun sebebi sorulunca "Türkler çok pazarlık ediyorlar." derken vatandaşlar "fiyatlar Arapların alım gücüne göre söyleniyor. Bize pahalı. Bizim onlar kadar alım gücümüz yok. Son bir yıldır geçim sıkıntısından yiyeceğe para bulamıyoruz. Giyimi nasıl alalım. " şeklinde ifade kullanıyorlar. Pazarlık yapma şansının olmadığı Çarşamba Pazarında Türkler eli boş olarak evlerine dönmektedirler.
Çarşamba pazarında alıcılar yabancı uyruklulardan oluşunca tezgahlarda satıcı olarak da yabancı uyruklu kişilerin çalıştırıldığı görülüyor.



Hoş geldiniz. Fikirlerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız