Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Mini Banner

                                                   "

Vefa Semti, İstanbul ve Vatanın Her Yerinden

Meyve ve Sebzeleri Böyle Saklıyorlar


Anadolu İnsanı hevenk adıyla da bilinen ipe dizdikleri meyve ve sebzeleri ambarda ve kilerde tavandan asarak soğuk hava deposuna gerek duymadan ,ihtiyacı oldukça kullanmak üzere,bozulmadan saklıyor.
Anadolu İnsanı, meyve ve sebzeleri kışın tüketmek üzere ipe dizip ambarda ve kilerde tavana asarak saklıyor. Anadolu'nun bir çok yerinde vatandaşlar, soğuk dolaplara, soğutuculara gerek duymadan nar, üzüm, elma, armut, kavun, karpuz, soğan, sarımsak, patates gibi meyveleri ipe dizerek ilkbahara kadar tazeliğini koruyacak şekilde saklayabiliyorlar.
Dalından topladıkları meyve ve sebzelerin çürük ve hasarlı olanlarını ayıkladıktan sonra özenle ipe dizdiklerini aktaran vatandaşlar, "Ekim ayında toplanan zerzevatlar nisan ayı sonlarına kadar bozulmadan kalabiliyorlar. Toplanan ürünler daha uzun süre kalabilmesi ve daha albenili olması içinde hevenk haline getiriliyor. En kaliteli olanlar bir kenara ayrılıp, ince dallara bağlanarak hevenk haline getiriliyor. Daha sonra bu hevenkleri havadar bir yerde asılıyor. İhtiyaç duyuldukça da hevenkten koparılıp yeniliyor.kış boyu meyveleri, sebzeleri rahatlıkla tüketebiliyoruz, misafirlerimize ikram ediyoruz" dediler..

Hevenk ; bir ipe geçirilerek dizilmiş, bir çubuğa ya da birbirine bağlanmış yaş meyve ya da sebze bağı

vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads