
Günümüzde hem kadın hem erkeklerde, erkek tipi saç dökülmesi yaygın olarak görülmektedir. Hepimiz rutin olarak saçlarımızı kaybederiz, saç derimizden günde 100 kadar saç dökülür. Normalde bu tüyler zamanla yenileriyle değiştirilir. Bununla birlikte, yaşların ve hastalıkların veya genetik olarak bilhassa 30'lardan sonra saçlarımızı yoğun bir şekilde kaybetmeye başlarız. Genel olarak saç dökülmesi olağan bir durum deske de kadınlarda oluşan ve halk dilinde "erkek tipi saç dökülmesi" olarak adlandırılan durum kadınlar için aşırı bir şekilde can sıkıcı bir hal alır.
Kadın güzelliğinin ve bakımının en önemli parçası olan saç sağlığı ve saç güzelliği her dönemde kadınlar için en önemlidir. Kadınlarda saç dökülmesi genetik faktörler, hormonal sebepler, hamilelik ya da birçok farklı sebepten dolayı meydana gelebilmektedir.
Saç dökülmeleri, genellikle kadın tipi saç dökülmesi, erkek tipi saç dökülmesi ve bölgesel dökülme şeklinde adlandırılır. Erkek tipi saç dökülmesine tıp dilinde Androgenik Alopesi adı veriliyor. Kadınlarda görülen kellik ve kalıcı saç kayıplarının %80’i erkek tipi saç dökülmesinden dolayı görülüyor. Tepe noktasından başlayan ve alın bölgesinden açılmaya devam eden saç dökülmeleri, erkek tipidir. Erkek tipi saç dökülmesinde ense bölgesi az dökülür veya hiç dökülmez. Kadınlarda böbrek üstü bezinden salınan androjen hormonu olduğu için erkek tipi saç dökülmesi görülmesi olağandır. Kadınlarda saç dökülmesinin erkek tipi olduğunu anlamak için saç dökülmesinin nereden başladığına bakmalısınız.
Erkek tipi saç dökülmesi, kelliğin kafa bölgesinin en tepe noktasından itibaren başlaması demektir. Tepede bulunan saçlar, zamanla seyrelerek kafa derisi açılana dek dökülmektedir. Tepe bölgesindeki saçların seyrelmesi ile birlikte kafa bölgesinde yuvarlak açık bir alan meydana gelmektedir. Bazen ise saç dökülmeye, saçların başlangıç noktasından itibaren başlamaktadır. Bu tür saç dökülmelerinin, erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılmasının sebebi erkeklerde saçların yoğun olarak belirli bir bölgede seyrelme göstermesinden dolayıdır. Erkek tipi saç dökülmesi büyük oranda genetik faktörlere bağlı bir durumdur.
Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi tanısı konulmadan önce hastanın fiziki durumu ve hastanın saç dökülme öyküsü incelenmelidir. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesini erken dönemde teşhis etmek için ve altında yatan başka bir neden olup olmadığının sorgulanması için hormon testi yaptırmalısınız. Genel laboratuvar tetkiklerinde hastanın östrojen ve androjen seviyelerine ve demir düzeyine bakılmalıdır. Saçların seyrekleşmesi, saç dökülen tepe bölgesinin açılmaya başlaması, saçların yoğun olarak dökülmesi ya da döküldüğü bölgenin açıkça görülmeye başlanması erkek tipi saç dökülmesinin ilk habercisidir. Hormon testleriyle erken dönemde ortaya çıkabilen erkek tipi saç dökülmelerinin çeşidi bu şekilde anlaşılmaktadır. Kadında erkek tipi saç dökülmesi çeşitli hormon testleri ve saç analiziyle tespit edilse de temel olarak saç kaybıyla anlaşılmaktadır. Normal saç dökülmesine etki eden faktörler aynı zamanda erkek tipi saç dökülmelerini de hızlandırmaktadır.
Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi genellikle 25-30 yaşlarında başlamakta, bu kayıplar yaş ilerledikçe artma eğilimi göstermektedirler. Saç dökülmesi bazı kişilerde ergenliğin hemen sonrasındaki döneme denk gelebilmektedir.
Kadınlarda farklı saç dökülmesi türleri
Kadınlarda saç dökülmesi, başlangıç yaşına bağlı olarak saç minyatürizasyonunun üç aşamasını içerir.
Bu aşamalar:
- Androgenetik alopesi (AGA) genetik olarak belirlenir ve erkek hormonları (androjenler) ile bağlantılıdır. Ergenlik ile 40 yaş arasında başlar ve genellikle erkek tipi kelliğin kadın eşdeğeri olarak kabul edilir. Kadın tipi saç dökülmesi (FPHL), androjenlerin işlevi daha az spesifik olduğunda ve diğer hormonal ve hormonal olmayan faktörlerin bir faktör olabileceği durumlarda saç dökülmesi uzmanları tarafından daha az kesin bir terim olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. 45 ila 55 yaşları arasında görülür.Yaşlı alopesi, 60 yaş ve üzerinde başlayan yaşa bağlı saç incelmesi anlamına gelir. AGA'dan farklıdır ve dihidrotestosteron (DHT) aracılı değildir.
- Alopesi areata (AA): Alopesi areatalı hastalar genellikle kafa derisi, yüz ve göğüste madeni para büyüklüğünde yuvarlak kılları kaybederler. Ayrıca kirpikler, kaşlar ve kasık bölgesi dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir. Bu düzensiz saç dökülmesi alanları genellikle belirgin cilt bozuklukları veya lupus, kanser, vitiligo ve Addison hastalığı gibi sistemik otoimmün hastalıklarla bağlantılıdır.
- Telogen effluvium : Bu saç dökülmesi formu, hamilelik, doğum, büyük ameliyatlar veya adetle ilişkili demir eksikliği gibi tetikleyiciler nedeniyle vücut aşırı stres yaşadığında gelişebilir. Saç büyüme veya dinlenme evrelerinden saç dökülme evresine (telojen) ani bir geçişi içerir ve stresli bir deneyimden sonra altı hafta ila üç ay içinde ortaya çıkabilir.
- Traksiyon alopesi a : Bu tip, genellikle örgü, saç ekleme, örgü ve sıkı atkuyruğu gibi onları sürekli çeken saç şekillendirme yoluyla saç köklerine travma sonucu oluşur.
Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri tıbbi sebepler, ilaçlar, fiziksel stres ya da duygusal stres olabilmektedir. Erkek tipi saç dökülmesinin nedenlerinin başında genetik sebepler gelir. Ancak hormonal düzensizliklerden dolayı da erkek tipi saç dökülmesi ile karşılaşılır. Hormonal düzensizlikler ailesel genetik yapıdan kaynaklanıyorsa o zaman genetik bir yatkınlık olduğu anlamına gelir. Kalıtımsal faktörler bu tip dökülmelerde sık rastladığımız bir nedendir. Bunun yanı sıra normalden fazla salgılanan androjen hormonu, kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin ana sebebidir. Androjen hormonlarından Testosteron ve Dihidrotestosteron(DHT) saç köklerini olumsuz etkiler, önce zayıflamasına sonra da dökülmesine neden olur. Androjen hormonu hem kadınlarda hem de erkeklerde salgılanır, ancak normalde erkeklerden daha azdır. Kadınlarda yüksek olan östrojen normalde saçları korur. Dengeli ve yeterli miktarda salgılandığında kadınlarda cinsel istekliliğin dengesini kuran testosteron hormonunun fazla salgılandığı örneklerde, saç kökleri bu hormondan etkilenir ve tepe noktasından dökülmeye başlar. Özellikle menapoz ile beraber östrojen hormonunun baskınlığı azalıp testosteron yüksekliğinin etkisine girmesi ile kadınların vücutlarında ve saçlarında değişimler olur. Kadınlar testosterona bağlı karın bölgesinden yağlanır ve saçları tepeden açılmaya ve seyrekleşmeye başlar. Bu dönemde menapozun etkilerini azaltmak, hem vücudu korumak hem de saçları korumak için hormon replasman tedavileri yapılabilir. Ancak bunu istemeyen kadınlarda kaçınılmaz olarak androjen yükselmeye başlayacaktır. Androjen yüksekliği ile beraber saçlarda erkek tipi saç dökülmesi ve saç incelmesi kaçınılmaz olacaktır.
Kadınlarda saç dökülmesinin diğer nedenleri şunlardır:
Antidepresanlar, tiroid ilaçları ve kemoterapi kanser ilaçları gibi ilaçlar. Saçın yeniden büyümesi genellikle durduktan sonraki bir yıl içinde gerçekleşir.
Zarar verme potansiyeli olan kimyasal işlemlerin (perma, ağartma ve düzleştirme) ve maşa, saç kurutma makinesi ve saç düzleştirici gibi saç şekillendirme cihazlarının daha sık/düzenli kullanımı.
Hormonal dengesizlikler (örneğin tiroid bozuklukları veya menopoza bağlı hormonal değişiklikler) ve beslenme eksiklikleri, özellikle demir.
Kontraseptif kullanım: Oral kontraseptif kullanıyorsanız ve hormona bağlı saç dökülmesine yatkınsanız veya hormonal vücut değişikliklerine aşırı duyarlıysanız saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu genellikle hapı bıraktıktan birkaç hafta veya ay sonra olur.
Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Tedavi Yöntemleri nelerdir?
Bu tip saç dökülmesini önlemeye yönelik çeşitli bitkisel, medikal, dermo-kozmetik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak bu tedavi yöntemleri erkek tipi saç dökülmesi problemini çözmede ne yazık ki yeterli gelmemektedir.
Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi, genellikle genç yaşlarda veya menapoz ile başlar. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesini tam anlamıyla iyileştirebilecek bir tedavisi yoktur. Erken dönemde yapılan teşhis ile saç dökülmesi yavaşlatılabilir olsa da, bu tür dökülme kalıcı bir dökülmedir. Kadınlarda saç dökülmesine uygun serum ve ilaçlarla desteklenen saç kökleri kel bir görüntünün ortaya çıkmasını ertelemektedir. Erkek tipi saç dökülmeleri hastadan hastaya değişebilir. Erkek tipi saç dökülmesi görülen kadınlarda 5 -10 yıl gibi bir sürecin ardından orta düzeyde kellik görülebilir ve geri dönüşümsüzdür. Hormon tedavisi yapılsa bile saçlar tekrar çıkmaz. Bu noktadan sonra yapılacak en iyi ve tek kalıcı çözüm, saç ekimi olacaktır.
Saç ekiminde hormonal, genetik veya kaza sonucu kalıcı olarak dökülen saçların yerine yeni saçlar ekilir. Günümüzde oldukça tercih edilen bir operasyon olan saç ekimi tedavisi, saçlarını kaybetmiş birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Saç ekimi, hastanın vücudundan alınan saç köklerinin saçsız bölgelere nakledilmesidir .
Muhtelif Kaynaklardan derlemedir @erolkaranet
*************
Bu sayfa sadece bilgilendirmedir. Lütfen konu ile ilgili sayfadaki bilgilere göre herhangi bir eylemde bulunmayınız. Mutlak surette her türlü sağlık sorunlarınız için uzman doktorlarla görüşünüz.
Derleme @erolkaranet - 13.12.2021
Hoş geldiniz. Fikirlerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız