Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Mini Banner

                                                   "

Vefa Semti, İstanbul ve Vatanın Her Yerinden

Kanuni Sultan Süleymanın Mezarı Nerededir


Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi nerede diye sorulsa ilk etapta verilecek olan cevap İstanbul Süleymaniye'dir. Kısmen doğru olan bu cevabın yanına ikinci bir cevap daha eklenebilir. Vücudunun bir kısmı da Macaristan'ın Zigetvar denilen yerin yakınlarında..
Rahmetli şarkıcı Barış Manço'nun 1991 yıllarında yaptığı gezileri ekrana getirdiği, 2013 yılında Macar araştırmacıların açıklamasıyla birlikte gün yüzüne çıkan, önceleri tereddütle karşılaşılan padişah Kanuni Sultan Süleyman'a ait olan mezar yeri Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkartılmış oldu. Kabir restore edilerek bugünkü haline getirildi..
Hali hazırda vücudunun büyük bir bölümü İstanbul Fatih ilçesindeki Süleymaniye Cami içerisinde yer alan türbede bulunan padişahın iç organlarının Macaristan’da, Tuna’nın üzerindeki bir ada olan Szigetvar (Zigetvar) Kalesi yakınlarındaki 'Üzüm Tepesi'nde olduğu kesinleşmişti.
Araştırma ekibi,Üzüm Tepesinin aynı zamanda 1566'daki Zigetvar Kalesi kuşatması esnasında, karargâhın ve padişah otağının kurulduğu yer olduğunu gün ışığına çıkardı.
46 yıllık padişahlığı sırasında pek çok yeri Osmanlı toprağı haline getiren Kanuni, hayatını bu tepede kaybetmişti. Kalenin fethi gerçekleşinceye kadar, yani birkaç günlüğüne ölümü askerden gizli tutulmuş ve burada gizlice toprağa verilmişti.


Zigetvar Kalesi'nin ele geçirilmesinin ardından da padişahın naaşı İstanbul'a nakledilmişti.
Osmanlı'nın Macaristan'da hüküm sürdüğü 150 yıl boyunca önemli bir ziyaret yeri haline gelen ve yıllarca türbe olarak tutulan alan Avusturya ordularının Macaristan topraklarını Osmanlı'dan geri almasının ardından yıkılmış ve unutulmuştu.
Pécs Üniversitesi bilim insanı Dr. Norbert Pap öncülüğünde başlatılan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Macar Bilimler Akademisi'nin (MTA) finansman ve bilimsel desteğiyle süren çalışmalar, birkaç yıl içinde sadece türbenin yerini tespit etmekle kalmadı, o güne kadar bilinmeyen bir kasabayı da ortaya çıkardı.
Kasabının, etrafı hendek ve duvarlarla çevirili merkezinde bir türbe, bir tekke, bir cami ve bir kışla vardı. Kasaba, ilk olarak bu tesislere hizmet vermekle yükümlü insanların yerleştiği ve zamanla genişleyen iki mahalleden oluşuyordu. Kazı alanında, Kanuni'nin aradan geçen yüzyıllar içinde kaybolan türbesi, bir cami, bir derviş tekkesi, askerler için bir garnizon ve tüm bu binalara hizmet veren sivillerin yaşadığı binaların kalıntıları var.
1664'te Evliya Çelebi, seyahatnamesinde kasabadaki binaların bir kısmının inşasının devam ettiğini yazdı. 1683'te Viyana seferi yolunda Kara Mustafa Paşa da burayı ziyaret etti ve hemen türbenin yanındaki binada konakladı.
1980’lerin başında Macar hükümeti uygar bir tarih anlayışıyla kaleyi savunan komutan Miklos Zrinyi ve Kanuni’nin dev heykellerini Szigetvar sahralarına dikmiş ve temsili türbeyi de Turgut Cansever’e restore ettirmişti. 
Macar hükümeti ve ilgili kurumları, elbette Türk ortak kurumların da destek ve yardımıyla Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin bulunduğu alanı "Özel Kültürel Statüye Sahip" bir dünya mirası haline getirmek istiyor.

Kaynaklar : 
TİKA 'da okumak için tıklayınız
BBC'de okumak için tıklayınız
Kanuni Sultan Süleyman'ın Macaristan'daki Sembolik Kabri videosu için tıklayınız
Barış Manço World Tour : Szigetvar Hungary 1 - Kanuni Sultan Suleyman 1991 videosu için tıklayınız
Barış Manço World Tour : Szigetvar Hungary 2 - Kanuni Sultan Suleyman 1991 videosu için tıklayınız
Sivetgar - TDV İslam Ansiklopedisi okumak için tıklayınız
vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads