Ads

Ads

Cumhurbaşkanının Aşk Yaşadığı Sokak

Sokağa adını veren Ayşe Kadın Hamamı'nın yer aldığı Süleymaniye Ayşe Kadın Hamam Sokak geleceğin ikinci Cumhurbaşkanı olacak olan İsmet İnönü ile evlenen Mevhibe İnönü'nün eşi Mevhibe İnönü'nün doğduğu yerdir. 
Bugün İstanbul Üniversitesi'nde okumuş öğrencilerin tamamına yakını bu sokağa mutlaka uğramıştır. Az ötesinde Süleymaniye Külliyesi ve haliyle Süleymaniye Cami ile Eski Eserler Yazma Kütüphanesi bulunmaktadır.
Nurcuların etkili ağabeylerinden Zübeyir Gündüzalp, Süleymaniye'de Kirazlı Mescit Sokağı'nda bulunan 46 numaralı evi, Nurcuların merkezi olarak tahsis etti. Mehmet Fırıncı, M. Emin Birinci, daha sonra aralarına katılacak olan Mehmet Kutlular, Kirazlı Mescit Sokağındaki evin müdavimi oldular. Cemaatle ilgili kararlar, Said Nursi'nin eserlerinin basımı, açılan dersanelerin tespitleri hep bu evde düzenlendi. Öyle bir zaman geldi ki, cemaat bu evle anılır oldu: Kirazlı Mescit Cemaati...Daha sonra toplantı merkezi YeniAsyacılar denilen grubun varlığı ile Nurcuların “Meşveret (danışma) Grubu” adını verdikleri ve en faal olanların yer aldığı üyeleri  “suffa” adını verdikleri sokağın devamında bulunan bir konakta  (bugün işhanıdır)  toplantılarını yapmaya başladılar.
Sık sık baskınlara da sahne olan toplantılar daha sonra burada da yapılmaz oldu.

Süleymaniye Ayşe Kadın Hamam Sokak'ta İsmet İnönü'nün oturduğu ev
Tarihi bilinmiyor eskiistanbul.net, @caner)

İsmet İnönü ile Evlendiği Yıllarda Mevhibe İnönü

Cumhuriyet tarihinin önemli figürlerinden İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü 1897’de İstanbul Süleymaniye'de doğdu. Üç yaşındayken babası veremden öldü, kısa bir süre sonra kardeşi de ölünce annesi ile beraber dedesinin evinde yaşadı. Ortaokula bir yıl devam ettikten sonra ailesinin kararı ile okuldan alındı. 13 Nisan 1916'da yani 19 yaşında iken İstanbul Süleymaniye’de Ayşekadın Hamam Sokağı’nda komşuları olan Hacı Reşit Bey ve Cevriye Hanım’ın oğlu, ileriki yıllarda Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı olacak olan Miralay İsmet (İnönü) Bey ile evlendi. Erdal İnönü, Ömer İnönü ve Özden Toker adında 3 çocuğu olan Mevhibe İnönü 7 Şubat 1992, Ankara'da ölmüştür.

Süleymaniye Ayşe Kadın Hamam Sokak'ta İsmet İnönü'nün evi
1975 tarihli  (Foto: R Günay - İstanbul'un Kaybolan Ahşap Konutları)


2011 Yılında Ayşe Kadın Hamam Sokak


2011 Yılında çekilen fotoğrafta Ayşe Kadın Hamam Sokak ile birleşen El Maruf Sokak köşesinde Mevhibe İnönü'nün bir zamanlar konak olan ve daha sonra betonlaşan binası

Mevhibe İnönü'nün doğduğu ve gelin olarak çıktığı ev. 1935 yılları 




Sokağa adını veren Ayşe Kadın Hamamı'da  Ayşe Kadın Hamam Sokağı'nda bulunmaktadır. XVIII. yüzyıl yapısı olan yapı, Amcazâde Hüseyin Paşa’nın kızı Ayşe Hatun’un babasının Saraçhanebaşı’ndaki külliyesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Ayşekadın Hamamı’nın suyu bir dolapla kuyudan çekilirdi.

Ads