Ads

Ads

Sultanahmetin Gizemli Çeşmeleri


İstanbul'da bulunan ve adını verdiği semtin rn güzide yerinde heybetiyle, ihtişamıyla ve içindeki 21 bin 43 İznik çinisiyle yabancıların "Blue Mosque" diye tanımladıkları, herkesi hayran bırakan Sultanahmet Camiinin her taşı bir sır.
Bu sırlardan biri de 17nci yüzyılda Mimar Sinan tarafından başlanılan , Sinan’ın ölümünden sonra baş mimar olan Sedefkar Mehmet Ağa tarafından tamamlan cami gizemini koruyor. 
Bu gizemlerden biri de Sultanahmet Camii’nin iki adet ayakları üzerine monte edilmiş küçük boyutlu çeşmeler
Ayna taşında vazoda çiçek süslemeleri görülen ve kitabelerinde yer aldığı bu çeşmeler ana kapıdan girilince sağda ve solda duran, kubbeyi taşıyan devasa fil ayaklarının kapı yönünde yer almaktadır. 
Sultan Ahmet Camii içerisinde  ayaklardan kuzeyde yer alan bu  iki çeşmenin de cami ile birlikte yapıldığı belirtiliyor. 
Bir çok çiçek çeşidi ile süslenmiş olan mermer çeşmelerde sülüs hat ile “Maşa Allahu Kane” ("Allah´ın dilediği olur") yazısı yer almaktadır. Çerçeve içine alınmış alttaki yazılarda ayeti kerimelerden oluşmuştur. Sağdaki çeşme üzerinde "ve sekahüm rabbühüm şeraben tahura (Rableri onlara tertemiz bir içecek içirecektir. -insan 21) ) soldaki çeşmede ise " vece'alna mine-lma-i külle şey'in hayy" (her şeyi, sudan yarattık - enbiya 30) en altta da sene 1310 şevval 27 ketebehu Tevfik
Abdest çeşmelerinin dışında 9 ayrı yerde çeşmeye sahip bulunan Sultanahmet Cami içerisinde yer alan bu iki sütundaki çeşmenin bir zamanlar kandil gecelerinde şerbet dağıtılmak için yapıldığı söylense de gerçek  olarak ne amaçla yapıldığı halen bir sır olarak, meraklıların ilgisini çekmektedir.

@erolkaranet - 2023





Ads