Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Vefa ve Eski İstanbul

Vefa Semtinde İlk İlaç Fabrikası, Abdi İbrahim


BİR İLAÇ FABRİKAMIZ VAR - Abdi İbrahim İlaç Sanayi

Müshil ilacıyla işe başladı 80 yılda sektörün devi oldu. Üç nesil önce biri müshil olmak üzere 3 ilaçla yola çıkan Barut ailesine ait Abdi İbrahim İlaç Sanayii, 80 yılda Türkiye ilaç pazarında yüzde 6’lık payı ve yıllık 163 milyon dolarlık cirosuyla Türkiye’nin ilaç devlerinden biri oldu.
Abdi İbrahim, 88 yıl önce İstanbul Küçükmustafapaşa’da açtığı eczanesini kapatıp genç yaşında Mahmutpaşa’daki handa 3 ilaç üreterek işe başladı. Selanik’ten gelen bir ailenin çocuğu olan Abdi İbrahim Bey, 1908’de Mekteb-i Tıbbiye-I Mülkiye’nin eczacı sınıfını bitirdi. Dört yıl sonra İstanbul’un Küçükmustafapaşa semtinde bir eczane açtı. Ancak eczacılık mesleki olarak onu tatmin etmedi. Abdi İbrahim eczanesini kapatıp İstanbul Mahmutpaşa’daki bir handa "Abdi İbrahim Müstahzarat-ı İspençiyariye Fabrikası"nı kurdu.
1919’da Kuvvet şurubu, Müshil-i Nadir ve Bromo Valerin Nadir isimli üç ilaçla üretime başlayan bu fabrika zaman içinde kapasitesini genişletti. 2000 yılına gelindiğinde İstanbul Hadımköy’de 75 milyon dolara kurulan fabrika ve bin 300 çalışanı ile bir ilaç sanayi devine dönüştü. Fabrika şimdi 161 değişik ilaç, yıllık 6 milyar tablet, 250 milyon kapsül ve 113 milyon şişe şurup dolum kapasitesine ulaştı.
Eski eczanelerin hatırasını yaşatmak isteyen Barut ailesi 1903’te Heybeliada’da kurulan "Heybeliada Halk Eczanesi"ni olduğu gibi Hadımköy fabrika binasına taşıyarak Abdi İbrahim Bey’e karşı bir vefa görevini yerine getirmiş oldu.
Abdi İbrahim 1926 yılında 38 yaşında aniden genç yaşta vefat etti. Onun vefatıyla sarsılan Barut ailesinde işleri İbrahim Bey’in eşi Mehveş Barut üstlendi. Şirketin ismini Abdi İbrahim İspençiyari Laboratuarı olarak değiştirdi. Laboratuarın yönetimini 1940 yılında İstanbul Eczacı Okulu’nu bitiren Abdi İbrahim’in oğlu İbrahim Hayri üstlendi. Ve laboratuarın ismini tekrar değiştirip "Abdi İbrahim Barut Tıbbi Ecza Laboratuarı" koydu. Laboratuar Vefa semtinde yaptırılan binaya taşındığı zaman da "İbrahim Abdi Barut İlaç Fabrikası" adını aldı.İbrahim Hayri Barut 1961’de vefat edince yönetim İbrahim Hayri’nin eniştesi Dr. Mekin Alpay’a kaldı.
Abdi İbrahim’in torunu Nezih Barut, 1976’da İstanbul Eczacılık Fakültesi’nden diploma alarak fabrikanın başına geçti. Ve 1975 yılında fabrika anonim şirket olarak kayıtlara geçti. Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ olarak ilaç üretimine devam eden şirket bundan sonra daha hızlı bir büyüme gösterdi. Bugün her eczacıya girdiğimizde reçetedeki ilaçlardan en az birisinin ona ait olduğunu gördüğümüz bir şirket oldu.
(Abdullah Dirican / İstanbul)





vefa semti, istanbul, turizm, seyahat, geziyorum

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads